Αιφνιδιαστική επίσκεψη Πενς στο Αφγανιστάν

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έφθασε το βράδυ της Πέμπτης στο Αφγανιστάν σε επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι.

Ο Μάικ Πενς, το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που επισκέπτεται τη χώρα μέχρι σήμερα— έφθασε με αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Μπάγκραμ, όπου απηύθυνε σε πολλούς από τους περίπου 15.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που δρουν στο Αφγανιστάν τις ευχές και τις ευχαριστίες της Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψή του περιβλήθηκε από απόλυτη μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. Αρχικά επρόκειτο να αποτελέσει σταθμό της περιοδείας του στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, που αναβλήθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου εξαιτίας, επισήμως τουλάχιστον, της ψηφοφορίας για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού φορολογικού κώδικα στην αμερικανική Γερουσία.

Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν πριν από 17 χρόνια. Πρόκειται για τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία της χώρας, που πλέον δεν προξενεί ενδιαφέρον στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Η επίσκεψη του Πενς είχε στόχο να πέσουν οι προβολείς στους Αμερικανούς που υπηρετούν στη χώρα αυτή πριν από τις γιορτές του τέλους του έτους.

Ο Πενς μετέβη με ελικόπτερο από τη βάση Μπάγκραμ στην Καμπούλ, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Γάνι και τον επικεφαλής της κυβέρνησης Αμπντούλα Αμπντούλα, από τους οποίους η Ουάσινγκτον περιμένει να ανοικοδομήσουν με τη βοήθειά της τη χώρα που σπαράσσεται από έναν πόλεμο που κρατάει πια δεκαετίες.

«Έχουμε διανύσει μαζί έναν μακρύ δρόμο. (...) Έχουμε κάνει, κι εμείς κι εσείς, πολλές θυσίες», αλλά «είμαστε εδώ για να φθάσουμε μέχρι το τέλος» του δρόμου αυτού, διαβεβαίωσε ο Μάικ Πενς.

Ο Γάνι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην αμερικανική κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η συνεργασία του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ θεμελιώθηκε στις θυσίες που έχουν κάνει.

Ο Πενς σημείωσε πως ελπίζει ότι «ο εχθρός τελικά θα κουραστεί από τις ήττες» και θα δείξει διάθεση να διαπραγματευθεί μια συμφωνία ειρήνης.

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ ακολουθεί τη δήλωση του Τζον Νίκολσον, ο οποίος διοικεί τις αμερικανικές δυνάμεις όπως κι αυτές του NATO στο Αφγανιστάν, ότι θα χρειαστεί αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στα μέτωπα το 2018, στο πλευρό των αφγανικών δυνάμεων, για να απωθηθούν οι Ταλιμπάν.

Μετά την εισβολή των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001, έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή περίπου 2.400 αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η νέα στρατηγική του Τραμπ στο Αφγανιστάν, η οποία παρουσιάστηκε τον Αύγουστο, ήδη οδήγησε στην αύξηση των αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ στη χώρα αναπτύχθηκαν ενισχύσεις, άλλοι περίπου 3.000 αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ερωτηθείς εάν θα σταλούν κι άλλοι αμερικανοί στρατιωτικοί στη χώρα, ο Πενς απάντησε ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος Τραμπ μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Πηγή: skai.gr