Κλείσιμο

ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το φορολογικό νομοσχέδιο

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων παραπέμπεται το βράδυ η ψηφοφορία επί του συνόλου του σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη σαρωτική μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, μετά την έγκρισή του από την αμερικανική Γερουσία, με 51 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, λίγο πριν από τη 01:00 (08:00 ώρα Ελλάδας). 

Οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που ήταν παρόντες, ψήφισαν υπέρ, ενώ οι δημοκρατικοί γερουσιαστές απέρριψαν το νομοσχέδιο, που χαρακτηρίζουν δώρο για τις μεγάλες εταιρείες και τους πλουσιότερους Αμερικανούς, καταγγέλλοντας πως θα αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος.

Κατά τη ψηφοφορία σήμερα το πρωί στην άνω Βουλή, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές απέρριψαν το νομοσχέδιο, καθώς διαπίστωσαν πως τρία άρθρα του παρέβαιναν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά και για την έγκρισή τους απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφων) και όχι απλή.

Τα τρία άρθρα που παρέβαιναν στους κανόνες αφορούσαν εκπαιδευτικά θέματα. Το ένα από αυτά, συντάκτης του οποίου ήταν ο συντηρητικός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, προέβλεπε για την κατ' οίκον εκπαίδευση των παιδιών από γονείς φοροαπαλλαγές που κανονικά προσφέρονται για ανώτερες σπουδές.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου οφείλουν να εγκρίνουν πανομοιότυπα νομοσχέδια—λέξη προς λέξη—κι έτσι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί να ψηφίσει ξανά αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο την Τρίτη.

«Και λοιπόν; Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που θα ψηφίσουμε δύο φορές για να μειωθούν οι φόροι», διαβεβαίωσε ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν Μπρέιντι το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπογράψει το κείμενο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην ημέρα, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ για τις εταιρείες και τους φορολογούμενους το 2018.

Πηγή: skai.gr -AMΠΕ