Κλείσιμο

Υεμένη: Το κόμμα του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δηλώνει ότι είναι ασφαλής

Ο τέως πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ είναι ασφαλής, ανακοίνωσε προ ολίγου το κόμμα του, Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο διαψεύδοντας τις πληροφορίες για δολοφονία του από τους αντάρτες Χούτι.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, οι σιίτες Χούτι, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, ανατίναξαν την κατοικία του τέως προέδρου της Υεμένης στην πρωτεύουσα Σαναά, με συνέπεια το θάνατό του, και κατάσχεσαν ακίνητα και άλλα περιουσιακά του στοιχεία. 

Οι δυνάμεις του Σάλεχ, είχαν από το 2015 συμμαχήσει με το σιιτικό φιλοϊρανικό κίνημα των Χούτι, εναντίον του στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος επενέβη στην Υεμένη για να υποστηρίξει τον διάδοχο του Σάλεχ, τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Εντούτοις, ο τέως πρόεδρος της Υεμένης, δήλωσε το Σάββατο ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία αν η τελευταία άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη Υεμένη, κάτι που οι σιίτες αντάρτες εξέλαβαν ως προδοσία, με συνέπεια να υπάρξει ανοιχτή σύγκρουση με ανταλλαγές πυρών κατά των υποστηρικτών του Σάλεχ και των Χούτι. Οι οδομαχίες προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Υεμένης ζήτησε από τα στρατεύματά του να ανακαταλάβουν τη Σανάα με τη στήριξη του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού, ανακοίνωσε τη Δευτέρα άνθρωπος του περιβάλλοντός του.
Πηγή: skai.gr