Στο στόχαστρο των Βρετανών πολιτικών τα αντιμουσουλμανικά tweet του Τραμπ

Καταιγισμό επικρίσεων δέχθηκε την Πέμπτη σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων από Βρετανούς πολιτικούς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η αιτία ήταν τα retweet που έκανε σε τρία αντιμουσουλμανικά βίντεο της βρετανικής ακροδεξιάς οργάνωσης Britain First και η απάντησή του, πάλι μέσω Twitter, στην Τερέζα Μέι, εκπρόσωπος της οποίας είχε σχολιάσει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε «λάθος».

Με έκτακτη δήλωσή της η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ επανέλαβε τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε λάθος με την αναπαραγωγή μηνυμάτων ακροδεξιάς προπαγάνδας.

Παρόλα αυτά απέκρουσε το αίτημα πολλών βουλευτών να ανακληθεί η πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ στη Βρετανία, προτρέποντας τους βουλευτές να δουν «τη μεγαλύτερη εικόνα» της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών ασφαλείας.

Μεταξύ πολλών άλλων πολιτικών που επέκριναν τον Πρόεδρο Τραμπ, ο Υπουργός Τοπικών Κοινοτήτων Σατζίντ Τζαβίντ, μουσουλμάνος ο ίδιος, είπε ότι δε θα αφήσει την προώθηση μίσους για ανθρώπους που έχουν το ίδιο θρήσκευμα να περάσει χωρίς να καυτηριαστεί.

Η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλυ Θόρνμπερι σημείωσε ότι η Πρωθυπουργός Μέι δε θα έπρεπε να έχει βιαστεί να προσκαλέσει τον Πρόεδρο Τραμπ για επίσημη επίσκεψη.

Η κα Μέι επανέλαβε από την Ιορδανία όπου βρίσκεται ότι η συνεργασία των δύο χωρών δε σημαίνει πως η Βρετανία θα φοβάται να επισημάνει λάθη του Προέδρου των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί το tweet του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο την καλούσε απευθείας να μην επικεντρώνεται στο τι κάνει ο ίδιος, αλλά στην αντιμετώπιση «της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής τρομοκρατίας που συμβαίνει εντός της Βρετανίας».

Την ίδια ώρα ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον μετέφερε στο Λευκό Οίκο τις ανησυχίες της κυβέρνησής του για την προώθηση μέσω Twitter από τον Πρόεδρο των ακροδεξιών μηνυμάτων.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο