Το NATO απολογείται στην Τουρκία για τον «εχθρό» Ερντογάν

Συγγνώμη από την Τουρκία ζήτησε ο γενικός γραμματέας του NATO για το γεγονός ότι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και ο σημερινός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκαν σε αφίσα ως «εχθροί», κατά τη διάρκεια άσκησης της Συμμαχίας στη Νορβηγία.

Η Άγκυρα απέσυρε τους 40 στρατιώτες της που συμμετείχαν στην άσκηση ως διαμαρτυρία. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ενότητα, τέτοια συμμαχία», δήλωσε δηκτικά ο κ. Ερντογάν.

Σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ απολογήθηκε για την «προσβολή που προκλήθηκε», διευκρινίζοντας ότι υπεύθυνος για το συμβάν ήταν ένας εργολάβος που δεν εργάζεται για λογαριασμό της Συμμαχίας, αλλά για τις νορβηγικές Αρχές.

Οι ενέργειες του εργολάβου «δεν αντανακλούν τις αντιλήψεις του NATO», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος με σημαντική συνεισφορά» στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Διευκρίνισε πάντως ότι η απόφαση για το αν θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος του εργολάβου θα ληφθεί από το Όσλο.

Η Τουρκία εντάχθηκε στο NATO το 1952 και είναι το μοναδικό μέλος της Συμμαχίας που ανήκει στον ισλαμικό κόσμο και βρίσκεται στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, την τελευταία διετία η σχέση της Άγκυρας με το NATO διέρχεται δύσκολη περίοδο, με αποκορύφωμα την απόφαση της τουρκικής πλευράς να αγοράσει το πυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία.
Πηγή: skai.gr