Ο Μουγκάμπε αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία στη Ζιμπάμπουε

Κατηγορηματικό «όχι» στις προτροπές να παραιτηθεί έδωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κατά τις συνομιλίες που είχε με τους στρατηγούς που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Χαράρε.

Ο 93χρονος Μουγκάμπε, που έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, συναντήθηκε για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα,για πρώτη φορά μετά την επέμβαση του στρατού.

«Συναντήθηκαν σήμερα. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, νομίζω ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο» ανέφερε πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όλες οι ενδείξεις έως τώρα συγκλίνουν ότι ο στρατός δεν θέλει να καθαιρέσει τον κ. Μουγκάμπε, που είναι στην εξουσία από το 1980, αλλά θέλει να τον προτρέψει να αποχωρήσει αναίμακτα.

Πρώτες φωτογραφίες του Μουγκάμπε

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Herald, ο Μουγκάμπε συναντήθηκε στο γραφείο του με τον στρατηγό Τσιουένγκα και τους υπουργούς Άμυνας Σίντνεϊ Σεκεραμάγι και Ασφάλειας Κέμπο Μοχάντι. Παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Αφρικής, Νοσιβίουε Μαπίσα Νκακούλα και Μπονγκάνι Μπόνγκο, καθώς και ο Καθολικός ιερέας Φιντέλι Μουκορόνι, που έχει αναλάβει να μεσολαβήσει μεταξύ του προέδρου και του στρατού.

Η εφημερίδα ανάρτησε στον ιστότοπό της φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται χαμογελαστοί οι Μουγκάμπε και Τσιουένγκα, να δίνουν τα χέρια. Ο πρόεδρος φορούσε κοστούμι και μπλε γραβάτα ενώ ο στρατηγός ήταν ντυμένος με στολή παραλλαγής.

Πρόκειται για τις πρώτες φωτογραφίες του 93χρονου Μουγκάμπε μετά την επέμβαση του στρατού την Τετάρτη, που μπορεί να θέσει τέλος στην 37χρονη θητεία του στην εξουσία. 

Ο στρατός επενέβη λίγες ημέρες μετά την καθαίρεση του αντιπροέδρου Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, ο οποίος φερόταν ως ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Μουγκάμπε στην προεδρία.

Η απομάκρυνση Μνανγκάγκουα φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση της συζύγου του κ. Μουγκάμπε, Γκρέις, στην αντιπροεδρία, εγείροντας φόβους ότι η 54χρονη πρώην γραμματέας του προέδρου φιλοδοξούσε να τον διαδεχτεί.

Η Γκρέις Μουγκάμπε, που έγινε ερωμένη του προέδρου ενώ η πρώτη σύζυγος του πέθαινε λόγω προβλήματος στα νεφρά, είναι ιδιαίτερα αντιπαθείς στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θεωρείται καιροσκόπος που φιλοδοξεί να πάρει την εξουσία περιθωριοποιώντας την παλιά γενιά που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία.

Από το πρωί της Τετάρτης, στρατιώτες και τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν γύρω από στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι μοναδικός στόχος του στρατού ήταν οι «εγκληματίες» που περιβάλλουν τον πρόεδρο και ότι ο ίδιος ο κ. Μουγκάμπε και η οικογένειά του είναι «καλά στην υγεία τους» και «ασφαλείς».

Δεν έκανε κάποια αναφορά στην Γκρέις Μουγκάμπε, την πανίσχυρη σύζυγο του προέδρου.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters