Οι ΗΠΑ προειδοποιούν όλες τις δυνάμεις να μην αποσταθεροποιήσουν τον Λίβανο

Προειδοποίηση προς όλα τα κράτη και οργανώσεις να μην χρησιμοποιήσουν τον Λίβανο ως πεδίο μαχών για μεταξύ τους συγκρούσεις απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας.

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έρχεται στη στιγμή που εντείνονται οι φόβοι ότι η μεσανατολική χώρα θα γίνει το νέο «όχημα» στην γενικότερη σύγκρουση μεταξύ του σιιτικού Ιράν και του σουνιτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.

«Δεν υπάρχει νόμιμη θέση ή ρόλος στον Λίβανο για ξένες δυνάμεις, πολιτοφυλακές ή ένοπλα στοιχεία […] Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν κάθε πλευρά, εντός ή έκτος Λιβάνου, να μη χρησιμοποιήσει τον Λίβανο ως τόπο για έμμεσες συγκρούσεις οποιουδήποτε είδους», σημείωσε ο κ. Τίλερσον.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη στήριξή του για τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, τον οποίο χαρακτήρισε ισχυρό εταίρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Χαρίρι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του πριν λίγες ημέρες ενώ βρισκόταν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, υπονοώντας ότι θα γίνει στόχος δολοφονικής απόπειρας με ιρανικό δάκτυλο.

Η παράξενη ενέργεια Χαρίρι, σε συνδυασμό με την εξαφάνισή του στη συνέχεια, προκάλεσε υποψίες ότι μπορεί να κρατείται στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο ο ίδιος διέψευσε ότι είναι κρατούμενος σε συνομιλία με γάλλο διπλωμάτη, όπως μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Πηγή: skai.gr