Αναδίπλωση Ντέιβις για το πότε θα ψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit

Σε αναδίπλωση από τη χθεσινή δήλωσή του ότι οι Βρετανοί βουλευτές ίσως κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία για τους όρους του Brexit αφού η χώρα θα έχει βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβη το πρωί ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο Υπουργός Brexit κλήθηκε να απαντήσει σε κατεπείγουσα ερώτηση του σκιώδους Υπουργού Brexit των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις.

Ο κ. Ντέιβις απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα φέρει την τελική συμφωνία με την ΕΕ προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων και ότι εργάζεται ώστε η συμφωνία αυτή να κλείσει εγκαίρως, πριν από την ημέρα του Brexit το Μάρτιο του 2019.

«Ασφαλώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αυτή τη στιγμή πότε θα οριστικοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Αλλά όπως έχει πει ο Μισέλ Μπαρνιέ, ελπίζει να έχει ένα προσχέδιο συμφωνίας έως τον Οκτώβριο του 2018. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος. Επομένως αναμένουμε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο πριν από την αντίστοιχη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πριν από την έξοδο από την ΕΕ», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Ντέιβις κατηγορήθηκε χθες ακόμα και από βουλευτές του κόμματός του ότι προκάλεσε αναστάτωση με την παραδοχή ότι η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να γίνει μετά από το Brexit, επομένως ότι θα στερείται νοήματος.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Brexit είχε σπεύσει να διευκρινίσει το απόγευμα της Τρίτης ότι η κυβέρνηση «αναμένει και προτίθεται» η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο να γίνει πριν από την ημέρα του Brexit.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση της Πρωθυπουργού Μέι η οποία είχε δηλώσει «βέβαιη» πως η ψηφοφορία θα γίνει πριν από τη βρετανική έξοδο από την ΕΕ. Μάλιστα, χρειάστηκε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ να διαβεβαιώσει ότι η Πρωθυπουργός διατηρεί απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Ντέιβις.

Ο κ. Ντέιβις πρόσθεσε επίσης στη σημερινή δήλωσή του ότι η ενώ στόχος της Βρετανίας είναι να έχει κλείσει η συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ πριν από το Μάρτιο του 2019 και την ημέρα του Brexit, η διαδικασία επικύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια των 27 ίσως χρειαστεί να γίνει κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που ζητά το Λονδίνο.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο