Άλμα σχεδόν 30% στα εγκλήματα μίσους στη Βρετανία μετά τη νίκη του Brexit

«Άλμα» 29% καταγράφηκε στα εγκλήματα μίσους στην Αγγλία και την Ουαλία από την περσινή έως την φετινή άνοιξη, υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος για το Brexit και της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ κοντά στη βρετανική Βουλή.

Σύμφωνα με τα επίσημα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, από τον περσινό Απρίλιο έως και τον φετινό Μάρτιο καταγράφηκαν 80.393 εγκλήματα όπου το κίνητρο ήταν κάποια κατηγορία μίσους, έναντι 62.518 ανάλογων περιστατικών την αντίστοιχη περίοδο 2015-2016.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τότε που άρχισε η ξεχωριστή τήρηση των σχετικών στοιχείων, την περίοδο 2011-12.

Σχεδόν οκτώ στα δέκα εγκλήματα, 62.685 τον αριθμό, αποδίδονται σε φυλετικό μίσος, κατηγορία που περιλαμβάνει και τις ξενοφοβικές επιθέσεις.

Τα εγκλήματα με αμιγώς θρησκευτικό κίνητρο ανήλθαν σε 5.949, αυξημένα κατά 35%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις διαπιστώθηκαν και στις επιθέσεις εναντίον ανάπηρων (+53%) και διαφυλετικών (+45%), οι οποίες αθροιστικά ξεπέρασαν τις 7.800.

Στην έκθεσή του, το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει πως η αύξηση αντανακλά «τόσο μία αυθεντική αύξηση στα εγκλήματα μίσους κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος για [έξοδο από] την ΕΕ» αλλά και τη συνεχιζόμενη βελτίωση στην καταγραφή τέτοιων εγκλημάτων από την Αστυνομία.

«Υπήρξε περαιτέρω αύξηση» των εγκλημάτων μίσους μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ, στις 22 Μαρτίου του 2017, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και στον ισλαμιστή δράστη.
Πηγή: skai.gr