Πούτιν: «Eμπιστευτική & ουσιαστική» η συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά

«Ουσιαστική, περιεκτική και εμπιστευτική» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τη συνομιλία που είχε με τον Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του βασιλιά Σαλμάν στην Μόσχα. 

«Κάναμε μία ιδιαίτερα λεπτομερή συνομιλία (...) για τις διμερείς σχέσεις και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Όπως καταδεικνύουν οι δηλώσεις Πούτιν, η ρωσική πλευρά είναι ικανοποιημένη από την επικοινωνία των δύο ανδρών, με τον Ρώσο πρόεδρο να εκτιμά πως η «εμβληματική επίσκεψη» του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας θα δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.



Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας εξέφρασε την επιθυμία για ενίσχυση των δεσμών στα ζητήματα της ασφάλειας όσο και της οικονομικής ανάπτυξης, με προϋπόθεση τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου

Αναφερόμενος στην Παλαιστίνη, ο Σαλμάν μοιράστηκε τον «ευσεβή του πόθο» για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Ο μονάρχης τάχθηκε υπέρ της πολιτικής επίλυσης της συριακής κρίσης, υποστηρίζοντας παράλληλα την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Τόνισε δε πως για να επανέλθει η ομαλότητα στον Κόλπο, θα πρέπει πρώτα το Ιράν να σταματήσει κάθε ενέργεια που έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην περιοχή. 



Χαρακτηρίζοντας «μεγάλης σημασίας» και τη διευθέτηση των εσωτερικών ζητημάτων στην Υεμένη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης στη Μιανμάρ, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διαβίωση των μουσουλμάνων της χώρας. 

Κλείνοντας ο Σαλμάν πρότεινε την εγκαθίδρυση ενός διεθνούς Κέντρου αντιτρομοκρατίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας. 

Ο Σαουδάραβας προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία - πρόσκληση στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί. 
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας