Ρίχνει τους τόνους ο Πουιζδεμόντ επαναφέροντας την ιδέα της διαμεσολάβησης

Νέο κάλεσμα για διαμεσολάβηση ώστε να λυθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας απηύθυνε ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιζδεμόντ, αποφεύγοντας να κάνει αναφορά σε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το διάγγελμα
του βασιλιά Φίλιππού, ο οποίος καταδίκασε με σκληρά λόγια την ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, ο κ. Πουιζδεμόντ πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι ο μονάρχης απογοήτευσε πολλούς Καταλανούς με την παρέμβασή του.

Η τοποθέτηση Πουιζδεμόντ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους της αντιπαράθεσης, με δεδομένο ότι ο ίδιος δήλωσε χθες ότι η απόσχιση θα κηρυχθεί το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κλείνοντας ωστόσο την δήλωσή του, δεν παρέλειψε να αφήσει υπονοούμενα για ανεξαρτησία, λέγοντας ότι η πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας διαθέτει θεσμούς που μπορούν να δείξουν ότι εφαρμόζουν την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Πουιζδεμόντ δεν διευκρίνισε
ποιος θα πρέπει να πρέπει να διαιτητεύσει για την επίλυση του αδιεξόδου, η οποία έχει φέρει την Ισπανία στα πρόθυρα της συνταγματικής κρίσης.

Δεν επανέλαβε την παλαιότερη πρότασή του για μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα επανειλημμένα μηνύματα των Βρυξελλών ότι η υπόθεση συνιστά εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, όμως ενδέχεται να άδραξε την έκκληση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς για έναρξη διαλόγου.

Υποστήριξε δε ότι ο λαός της Καταλονίας δεν έχει κανένα πρόβλημα ταυτότητας και απλά πράττει όπως έχουν πράξει πολλοί άλλοι λαοί παλαιότερα.

Η Μαδρίτη έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί το δημοψήφιμσμα αντισυνταγματικό και παράνομο.

Σε περίπτωση μονομερούς απόσχισης η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 155 του Συντάγματος, που της επιτρέπει να επιβάλει ακόμα και με τη βία τη συνταγματική τάξη σε οποιαδήποτε από τις Αυτόνομες Κοινότητες ακόμα και αναστέλλοντας τις εξουσίες των τοπικών Αρχών.
Πηγή: skai.gr