Ο μακελάρης του Βέγκας είχε βάλει κάμερες παρακολούθησης στο ξενοδοχείο

Νέα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο μακελάρης του Λας Βέγκας, που δολοφόνησε 58 ανθρώπους, είχε προσχεδιάσει ενδελεχώς το έγκλημά του έδωσαν στη δημοσιότητα οι αμερικανικές Αρχές, με τα κίνητρα του ωστόσο να παραμένουν άγνωστα.

Πριν ανοίξει πυρ εναντίον της υπαίθριας συναυλίας από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, ο 64χρονος Στέφεν Πάντοκ είχε τοποθετήσει τουλάχιστον τρεις κάμερες παρακολούθησης στο διάδρομο και στο «ματάκι» της εισόδου του δωματίου του, κατά πάσα πιθανότητα ώστε να εντοπίσει άμεσα αστυνομικούς που θα τον προσέγγιζαν.

Στο δωμάτιο ο Πάντοκ διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο που αποτελούνταν από 23 όπλα, και εκατοντάδες σφαίρες. Τουλάχιστον ένα από τα τυφέκια, και ενδεχομένως περισσότερα, έφεραν τροποποίηση που είναι γνωστή ως «bump stock», η οποία αυξάνει την ταχυβολία του όπλου, και κατά πάσα πιθανότητα επέτρεψε στον δράστη να «γαζώσει» τη συναυλία.

Δύο από τα όπλα διέθεταν τρίποδα που επιτρέπουν σταθερή στόχευση και είχαν τοποθετηθεί στα δύο παράθυρα που έσπασε ο Πάντοκ. Ο δράστης πιστεύεται ότι είχε πάει στο δωμάτιο με ένα βαρύ εργαλείο που του επέτρεψε να σπάσει τα τζάμια, τα οποία στα ξενοδοχεία του Λας Βέγκας είναι ασφαλείας.

Η επίθεση «ήταν εκτενώς προετοιμασμένη και είμαι αρκετά βέβαιος ότι αξιολόγησε όλες τις πράξεις του», δήλωσε την Τρίτη ο σερίφης της κομητείας όπου βρίσκεται το Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο. Όπλα και εκρηκτικά βρέθηκαν και στο σπίτι του 64χρονου συνταξιούχου. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 47 όπλα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες.

Η Αστυνομία εξετάζει επίσης εμβάσματα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που έστειλε ο Πάντοκ στις Φιλιππίνες τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν είναι γνωστό εάν αποδέκτης των χρημάτων ήταν η σύντροφός του, η Μαριλού Ντάνλεϊ, η οποία βρίσκεται στις Φιλιππίνες αυτό το διάστημα και απασχολεί την Αστυνομία, αν και δεν πιστεύεται ότι εμπλέκεται στο μακελειό.

Ο Πάντοκ ήταν επί χρόνια λάτρης του τζόγου και επισκεπτόταν το Λας Βέγκας τακτικά, όμως έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε χρέη ή οικονομικά προβλήματα.

Δεν είναι απασχολήσει στις Αρχές και δεν υπάρχουν ενδείξεις πολιτικής ή θρησκευτικής δραστηριότητας ή σύνδεσης με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να διεκδικήσει την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι ο 64χρονος είχε πρόσφατα ασπαστεί το ισλάμ, όμως οι αμερικανικές Αρχές δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά τον ισχυρισμό των τζιχαντιστών.

Η σφαγή, η πλέον πολύνεκρη στην ιστορία των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει νέες εκκλήσεις για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο όσον αφορά την απόκτηση όπλων. Έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι ο Πάντοκ απέκτησε οποιοδήποτε όπλο παράνομα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφύγει έως τώρα να τοποθετηθεί για το θέμα της οπλοκατοχής. Την Τρίτη δήλωσε ότι ο δράστης ήταν ένας «πολύ, πολύ άρρωστος» και «παράφρων» άνθρωπος, που είχε σοβαρά προβλήματα.
Πηγή: skai.gr