Ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ-ναμ μπορεί να μην οφείλεται στο χημικό δηλητήριο

Οι δικηγόροι για δύο γυναικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ναμ, δήλωσαν σήμερα ότι τα χαμηλά επίπεδα ενζύμων στο αίμα του μπορεί να έχουν προκληθεί από κάποια ηπατική νόσο ή από λήψη ορμονικών χαπιών και όχι από το χημικό δηλητήριο.

Η 25χρονη Ινδονήσια Σίτι Αισυάχ και η 28χρονη Βιετναμέζα Ντοάν Τι Χουόνγκ κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον Κιμ Γιονγκ-ναμ στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου, ρίχνοντας στο πρόσωπό του τον τοξικό νευρο-παραλυτικό παράγοντα VX που στις ΗΠΑ είναι απαγορευμένος.

Οι γυναίκες υποστήριξαν στο δικαστήριο την αθωότητά τους, λέγοντας ότι νόμιζαν πως συμμετείχαν σε μια φάρσα τηλεοπτικής εκπομπής. Εάν καταδικαστούν είναι αντιμέτωπες με θανατική ποινή.

Ο Νορ’ ασικίν Οτμάν, χημικός παθολόγος στο νοσοκομείο της Κουάλα Λουμπούρ, δήλωσε ότι το δείγμα αίματος που έλαβαν από το θύμα, έδειξε χαμηλά επίπεδα χολινεστεράσης -το ένζυμο το οποίο είναι απαραίτητο για τη μετάδοση των νευρικών παλμών στον άνθρωπο- κάτι το οποίο μπορούσε να σημαίνει έκθεση στον νευρο-παραλυτικό παράγοντα VX.

Ο ίδιος ωστόσο συμφώνησε με τη γραμμή υπεράσπισης των δύο γυναικών, ότι τα χαμηλά επίπεδα ενζύμων μπορεί να οφείλονται και σε κάποια ηπατική νόσο ή στη λήψη γυναικείων ορμονών.

Αναφορικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ-ναμ, η αστυνομία θεωρεί υπόπτους και τέσσερις Βορειοκορεάτες για τους οποίους έχει εκδώσει κόκκινη προειδοποίηση στην Ιντερπόλ (την διεθνή ειδοποίηση που προηγείται ενός εντάλματος σύλληψης) αλλά δεν τους έχει συλλάβει. 

Η δίκη των δύο γυναικών αναμένεται να συνεχιστεί την Τετάρτη. 
Πηγή: skai.gr