Ίρμα: 5,6 εκατ. κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Στην κατηγορία 4 υποβαθμίστηκε η Ίρμα, καθώς κινείται στο Αρχιπέλαγος Καμαγουέι της Κούβας, με ανέμους ταχύτητας 150 χλμ την ώρα. Ο τυφώνας βρίσκεται περίπου 400 χλμ από το Μαϊάμι και κινείται βορειο-δυτικά. Αφού πέρασε την νύχτα από τις νότιες Μπαχάμες η Ίρμα αναμένεται να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς την Φλόριντα και την Τζόρτζια.

Στο «στόχαστρο» της Ίρμα, αναμένεται να βρεθούν ακόμα και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μαϊάμι όπου ήδη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν μεταβεί σε καταφύγια ενώ σύμφωνα με το AP οι 1.100 άστεγοι που βρίσκονται εκεί, μεταφέρονται στα καταφύγια ακόμα και χωρίς την θέλησή τους. 

Το AP αναφέρει ότι ο τυφώνας Ίρμα καθώς πλησιάζει απειλεί περιοχές με τοξικά απόβλητα στο Μαϊάμι. Δεκάδες υπάλληλοι του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι επί ποδός προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκληθεί πρόβλημα.

Συνολικά 5,6 εκατομμύρια κάτοικοι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του δυνατού τυφώνα του Ατλαντικού, δηλαδή το 25% του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας της Φλόριντα. 

«Προετοιμαζόμαστε, όλα είναι έτοιμα για τον τυφώνα» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Κρις Αλαχούζος, ο Έλληνας δήμαρχος της παράκτιας πόλης Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα, η οποία έχει 4.500 κατοίκους. «Περιμένουμε τον τυφώνα Κυριακή βράδυ με Δευτέρα πρωί. Οι πολίτες καλούνται να πάνε στα καταφύγια», συμπλήρωσε. 

Να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κάλεσε τους κατοίκους της Φλόριντα ο κυβερνήτης της Πολιτείας. Έκκληση στους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές οι οποίες αναμένεται να πληγούν από τον τυφώνα «να φύγουν από τον δρόμο του», απηύθυνε εχθές και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, στους 24 έχει αυξηθεί - σύμφωνα με το CNN - ο αριθμός των νεκρών από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα από τα νησιά τις Καραϊβικής.

Σε «εξαιρετικά επικίνδυνο» τυφώνα κατηγορίας 5 αναβαθμίστηκε ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα. Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι αναμένεται να πλήξει τα ήδη ερειπωμένα νησιά της Καραϊβικής, μετά το χτύπημα της Ίρμα.

Η Κάτια εξακολουθεί να είναι τυφώνας κατηγορίας 1 με ανέμους 70 χιλιομέτρων ανά ώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψει ο τυφώνας θα εξασθενίσει πλήρως μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο τυφώνας θα κοστίσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο, δύο από τα διασημότερα τουριστικά θέρετρα της Καραϊβικής που επλήγησαν σφοδρά.

Πηγή: skai.gr