Πολλές φορές ισχυρότερη από την προηγούμενη η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Σαφώς ισχυρότερη από την προηγούμενη φαίνεται πως ήταν η σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με τις πρώτες σεισμολογικές και στρατιωτικές εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Νοτίου Κορέας.

Η επιτροπή άμυνας της νοτιοκορεατικής Βουλής ανακοίνωσε πως η έκρηξη φαίνεται να είχε ισχύ έως και 100 κιλοτόνων, δηλαδή ήταν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα που ερρίφθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ναγκασάκι το 1945.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Κιμ Γιούνγκ-γο, επισήμανε πως η σημερινή έκρηξη φαίνεται να ήταν σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του Σεπτεμβρίου 2016, η οποία υπολογίζεται ότι είχε ισχύ 10 κιλοτόνων.

Η βόμβα στο Ναγκασάκι σκότωσε περίπου 70.000 ανθρώπους. Ένας κιλότονος αναλογεί σε 1.000 τόνους εκρηκτικού TNT.

Εν τω μεταξύ, ο σεισμός που φαίνεται να προκλήθηκε από τη σημερινή έκτη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας ήταν πέντε έως έξι φορές ισχυρότερος από τη δόνηση που είχε προκληθεί από τη δοκιμή του Σεπτεμβρίου του 2016, εκτίμησε η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Νοτίου Κορέας.

Νωρίτερα είχε εκτιμήσει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν 9,8 φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τη δοκιμή του περσινού Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Yonhap.


Πηγή: skai.gr