Κλείσιμο

ΝΥΤ: Στα χέρια του ειδικού ερευνητή η «πρώτη» επιστολή απόλυσης του Κόμεϊ

Στα χέρια του ειδικού συμβούλου που ερευνά τις ρωσικές παρεμβάσεις στις περσινές αμερικανικές εκλογές βρίσκεται η πρώτη επιστολή απόλυσης που είχε ετοιμάσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αποδέκτη τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, όπως μεταδίδουν οι «New York Times».

Στην επιστολή ο κ. Τραμπ φέρεται να εξηγούσε το σκεπτικό του για την απόλυση του κ. Κόμεϊ, ο οποίος τότε ηγούνταν της έρευνας αναφορικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις και εξέταζε επίσης εάν η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα είχε υπόγειες επαφές με τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος δεν έστειλε τελικά την επιστολή, καθότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Ντόναλντ ΜακΓκάν ΙΙ, εξέφρασε ενστάσεις για μέρος του περιεχομένου της. Δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Τραμπ ανέφερε τη Ρωσία στην επιστολή, όμως μετά την απόλυση Κόμεϊ δήλωσε ότι η έρευνα για τις ρωσικές παρεμβάσεις επηρέασε την απόφασή του.

Η επιστολή, σύμφωνα πάντα με τους NYT, είχε συνταχθεί από τον ίδιο τον κ. Τραμπ και τον στενό σύμβουλό του Στίβεν Μίλερ, στις αρχές Μαΐου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την απόλυση-σοκ του διευθυντή του FBI.

Ο κ. Κόμει τελικά απολύθηκε με επιστολή που του έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία εστίαζε στους χειρισμούς του FBI κατά την έρευνα σχετικά με τα email της Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν έντονα ενοχλημένος με τον κ. Κόμεϊ διότι ο διευθυντής του FBI απέφευγε να δηλώσει δημόσια ότι ο πρόεδρος δεν ερευνάται προσωπικά για τυχόν διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

Καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας μετά την απόλυσή του, ο κ. Κόμεϊ παραδέχτηκε ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις είχε εκμυστηρευθεί στον κ. Τραμπ ότι δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Διευκρίνισε όμως ότι δεν ήθελε να τοποθετηθεί δημόσια διότι η εν εξελίξει έρευνα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα συμπεράσματα.

Όταν μάλιστα οι γερουσιαστές τον ρώτησαν εάν μπορεί να αποκλείσει εμπλοκή του κ. Τραμπ στην ρωσική υπόθεση, ο κ. Κόμεϊ απάντησε διπλωματικά ότι αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί από την έρευνα του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ.
Πηγή: skai.gr