Η Ταλ Αφάρ και η Νινευή απελευθερώθηκαν πλήρως από τον ζυγό του ISIS

Την «πλήρη απελευθέρωση» της πόλης Ταλ Αφάρ και συνεπώς ολόκληρης της βόρειας επαρχίας της Νινευής από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Η εκδίωξη του ISIS από τη Νινευή ολοκληρώθηκε μετά την απελευθέρωση της κοινότητας αλ-Αγιαντίγια, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ταλ Αφάρ, όπου είχαν καταφύγει λιγοστοί τζιχαντιστές μετά την πτώση της πόλης.

Η απώλεια της Νινευής σημαίνει πως τα εδάφη του «χαλιφάτου» στο Ιράκ περιορίζονται πλέον σε ερημικές εκτάσεις και λιγοστές αστικές ζώνες στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

«Λέμε στους μαχητές του [Ισλαμικού Κράτους]: Όπου κι αν είστε, ερχόμαστε για εσάς και οι μοναδικές επιλογές σας είναι είτε να παραδοθείτε είτε να πεθάνετε», σημείωσε ο πρωθυπουργός αλ-Αμπάντι.

Η πτώση της Ταλ Αφάρ συμβολίζει την τεράστια αλλαγή στις τύχες του «χαλιφάτου», το οποίο πριν από δύο χρόνια είχε υπό τον έλεγχό του περίπου το ένα-τρίτο του Ιράκ, με τους αντάρτες του να έχουν φτάσει ως και στα περίχωρα της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Το καθοριστικό βήμα για την ήττα του Ισλαμικού Κράτος στη Νινευή έγινε τον Ιούλιο, όταν και απελευθερώθηκε η Μοσούλη, de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στο Ιράκ, μετά από εννέα μήνες σκληρής πολιορκίας.

Η Νινευή ήταν η επαρχία από την οποία ξεκίνησε η μεγάλη επέκταση του Ισλαμικού Κράτους, το καλοκαίρι του 2014, με την κατάληψη της Μοσούλης.
Πηγή: skai.gr