Η Ορτέγκα προαναγγέλλει αποκαλύψεις, ο Μαδούρο απειλεί με διεθνές ένταλμα

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και στην πρώην ανώτατη εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα.

Η κ. Ορτέγκα, η οποία εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα πριν λίγες ημέρες, βρίσκεται καθοδόν προς τη Βραζιλία όπου ισχυρίζεται θα παρουσιάσει σε συνέδριο του εμπορικού μπλοκ Mercosur στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του κ. Μαδούρο και συμμάχων του σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς.

Η κ. Ορτέγκα ισχυρίζεται πως αποπέμφθηκε προκειμένου να διακοπεί έρευνα που συνέδεε τον κ. Μαδούρο και τον στενό του κύκλο με μίζες 100 εκατομμυρίων από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.

Ο «τσαβίστα» πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Interpo να εκδώσει διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη της πρώην γενικής εισαγγελέως.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατηγόρησε την κ. Ορτέγκα ότι εργαζόταν για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών και υποκρινόταν επί χρόνια την πιστή σύμμαχο του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες. Η κ. Ορτέγκα άρχισε να επικρίνει το καθεστώς Μαδούρο μετά την απόφαση του Καράκας να δρομολογήσει την εκλογή συντακτικής συνέλευσης η οποία θα αναλάμβανε την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Ορτέγκα εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα με τον βουλευτή σύζυγό της Χερμάν Φερέρ, τον οποίο το Καράκας κατηγορεί ότι διαχειριζόταν κύκλωμα εκβιασμών ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων με την κάλυψη της συζύγου του. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Το φιλοκυβερνητικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Σε ιστορικό ναδίρ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο κ. Μαδούρο έστρεψε τα βέλη του και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως «δυστυχώς» οι διμερείς σχέσεις έχουν κατρακυλήσει στο χειρότερο σημείο στην ιστορία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εμφανίστηκε ωστόσο ανοιχτός στο ενδεχόμενο εξομάλυνσης της κατάστασης, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος αλλά και αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στον ίδιο και τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν δύο εβδομάδες πάντως ο κ. Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.

Ο κ. Μαδούρο, ο οποίος έχει απομονωθεί διεθνώς, έχει βρεθεί αντιμέτωπος από τις αρχές του Απριλίου με κύμα διαδηλώσεων που έχουν κεντρικό αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Περισσότεροι από 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις κινητοποιήσεις, εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Πηγή: skai.gr