Κλείσιμο

Αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ: Στρατιωτικές επιλογές για τη Βόρεια Κορέα αν χρειαστεί

«Η Αμερική εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές της σε περίπτωση αποτυχίας των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας» διεμήνυσε τη Δευτέρα o αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ, στον απόηχο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για «φωτιά και οργή» αλλά και ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα».

«Η επιδίωξη διπλωματικής λύσης, και οι οικονομικές κυρώσεις, παραμένουν η πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ, αλλά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της Βόρειας Κορέας σημαίνει ότι οι στρατιωτικές επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος πολέμου ξεκαθάρισε ο Ντάνφορντ.

Ο αμερικανός ΑΓΕΕΘΑ σημείωσε δε, ότι έχουν ήδη εκπονηθεί σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις δεν αποτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Πιονγιάνγκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Σεούλ, ο Ντάνφορντ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την 50λεπτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν.

Οι δηλώσεις/ απειλές του κορυφαίου αμερικανού στρατιωτικού έρχονται εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ της Αμερικής και της Βόρειας Κορέας λόγω των φόβων ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου της να πλήττει με πυρηνικά όπλα τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

Τα δύο έθνη ανταλλάσσουν στρατιωτικές απειλές από την περασμένη εβδομάδα, με την Βόρεια Κορέα να προειδοποιεί ότι έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για να χτυπήσει το νησί του Γκουάμ –αμερικανική επικράτεια- στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο απαγόρευσε την εισαγωγή άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και αλιευτικών προϊόντων από τη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε στις αρχές του μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Πηγή: skai.gr