Κλείσιμο

Μυστήρια κόντρα ΗΠΑ - Κούβας μετά από ύποπτα συμπτώματα στην Αβάνα

Σκιώδης διπλωματική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε ότι αρκετοί εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα εμφάνισαν διάφορα «συμπτώματα» – χωρίς να διευκρινίσει τη φύση τους – και διέταξε δύο αξιωματούχους που υπηρετούσαν στην κουβανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να εγκαταλείψουν την αμερικανική επικράτεια.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία έχουν αναφέρει διάφορα «περιστατικά», αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Διευκρίνισε πάντως ότι ορισμένοι υπάλληλοι της πρεσβείας που εμφάνισαν τα αδιευκρίνιστα συμπτώματα είτε χρειάστηκε είτε επέλεξαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.

Το επίμαχο «περιστατικό» έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται από πέρυσι, σημείωσε η κ. Νάουερτ, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ «παίρνουν αυτό το [ζήτημα] πολύ σοβαρά».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αρκετοί εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα είχαν αναφέρει προβλήματα ακοής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ερευνά το ζήτημα.

Χαρακτήρισε την απομάκρυνση των δύο Κουβανών από την Ουάσιγκτον αδικαιολόγητη, όμως προσέθεσε ότι είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με την αμερικανική πλευρά για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Η Κούβα δεν έχει επιτρέπει ποτέ, ούτε θα επιτρέψει, τη χρήση του εδάφους της για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον διπλωματών ή των οικογενειών τους», σημείωσε το κουβανικό ΥΠΕΞ.

Κούβα και ΗΠΑ απεκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2015 μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες ψυχροπολεμικού «πάγου».
Πηγή: skai.gr