Βενεζουέλα: Αποπομπή και φυλακή για δήμαρχο που στήριζε την αντιπολίτευση

Σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάστηκε ερήμην από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ο δήμαρχος της συνοικίας Τσακάο της πρωτεύουσας Καράκας, που τους τελευταίους τέσσερις μήνες αποτελεί προπύργιο αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Ο δήμαρχος Ραμόν Μουτσάτσο αποπέμφθηκε από το αξίωμά του και το Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, αν και δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται.

Καταδικάστηκε διότι δεν συμμορφώθηκε
με δικαστική εντολή που του υπαγόρευε να απομακρύνει τα οδοφράγματα που είχαν στήσει στη συνοικία του αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν ανάλογο σκεπτικό ώστε να αποπέμψει δημάρχους περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

«Μας καταδίκασαν επειδή κάναμε τη δουλειά μας, επειδή εγγυηθήκαμε το νόμιμο δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και το δικαίωμα όλων των πολιτών της Βενεζουέλας να ασκούν τα πολιτικά δικαιώματά τους», ανέφερε ο κ. Μουτσάτσο σε email που στέλνει κάθε ημέρα σε υποστηρικτές του.

Η καταδίκη έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα αναθεωρήσει τη Σύνταγμα και, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, θα φέρει ειρήνη στη χώρα.

Η συνέλευση στελεχώνεται αποκλειστικά από υποστηρικτές του καθεστώτος. Η αντιπολίτευση απείχε από τις αμφιλεγόμενες κάλπες καταγγέλλοντας απόπειρα επιβολής δικτατορίας με δημοκρατικό πέπλο.


Πηγή: skai.gr