Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στη Βενεζουέλα, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τη συντακτική συνέλευση που εξελέγη στη Βενεζουέλα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όμως για την ώρα δεν επιβάλλει κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κ. Μογκερίνι τόνισε πως οι αμφιλεγόμενες εκλογές της Κυριακής «επιδείνωσαν» και μάλιστα με διάρκεια την κρίση στη Βενεζουέλα, και κάλεσε την κυβέρνηση Μαδούρο να αναστείλει την ορκωμοσία της νέας συνέλευσης και να αναγνωρίσει ανοιχτά τη νομοθετική εξουσία της Βουλής.

Η πρόταση για κυρώσεις είχε προέλθει κατά κύριο λόγο από την Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην ψήφιση ποινών, όμως ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν το δημοσίευμα απολύτως ψευδές, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν διαφοροποιήθηκε σήμερα από την κοινή θέση.

Μάλιστα, ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι ξεκαθάρισαν ότι η Αθήνα ούτε καν έθιξε το θέμα των κυρώσεων, αφήνοντας αιχμές για το δημοσίευμα των FT. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον πρόεδρο Μαδούρο ενώ λίγες ημέρες πριν τις κάλπες είχαν στοχοποιήσει 13 ανώτερους νυν και πρώην αξιωματούχους.

Στην ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν κάνει ευθέως αναφορά σε επιβολή κυρώσεων στη λατινοαμερικανική χώρα, αν και προειδοποιεί ότι τα κράτη-μέλη είναι «έτοιμα να αυξήσουν σταδιακά την αντίδρασή τους» σε περίπτωση που συνεχιστεί η «υπονόμευση» των δημοκρατικών αρχών.

Η κ. Μογκερίνι εκφράζει τέλος την ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαφάνιση ορισμένων πολιτικών αντιπάλων του κ. Μαδούρο, του Λεοπόλδο Λόπεζ και του Αντόνιο Λεντέζμα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία ενώ βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Πέρα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, η 545μελής συντακτική συνέλευση θα έχει δυνατότητα να διαλύσει την κανονική Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετήσει ερήμην και να αναβάλει προγραμματισμένες εκλογές όπου το καθεστώς Μαδούρο θα απειλείται με ήττα.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η νέα συνέλευση είναι πρόδρομος της επιβολής δικτατορίας, με το πρόσχημα της συνταγματικής αναθεώρησης και με κάλυψη τη δημοκρατία.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης