Κλείσιμο

Διάγγελμα Στέρτζον για το μέλλον της Σκωτίας (upd)

Σε διάγγελμα για το μέλλον της Σκωτίας μετά τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προβεί εντός της ημέρας η Νίκολα Στέρτζον. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας θα κάνει τις δηλώσεις στο τοπικό κοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε η Στέρτζον στο Twitter: «Θα επιδιώξω τη συμφωνία του Σκωτσέζικου Κοινοβουλίου για να προβώ σε δήλωση αργότερα σήμερα σχετικά με την πορεία προς τη Σκωτίας μετά τις Γενικές Εκλογές».  

Το Μάρτιο η Στέρτζον, η οποία ηγείται και του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), προκάλεσε έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διοργανώσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας εντός των προσεχών δύο ετών. «Δεν είναι η ώρα» απάντησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Η Σκωτία μπορεί να πραγματοποιήσει ένα νομικά δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μόνο με την έγκριση του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Τη Δευτέρα, η Στέρτζον αποδοκίμασε τη συμφωνία της Μέι με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. 

Στις γενικές εκλογές στις αρχές του μήνα, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα της Στέρτζον έχασε 21 από τις 56 έδρες του, μειώνοντας τη δύναμή του στο 35%. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 43% των Σκωτσέζων είναι υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.
Πηγή: skai.gr