Μέι: Εύφλεκτη εξωτερική επένδυση αλά Γκρένφελ υπάρχει και σε άλλα κτήρια

Η εξωτερική επένδυση πολυώροφων κτηρίων σαν τον Πύργο Γκρένφελ ελέγχθηκε ανά τη Βρετανία κατά τις ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από την πολύνεκρη πυρκαγιά και διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εύφλεκτη, ανακοίνωσε με έκτακτη δήλωσή της στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες.

Η κ. Μέι επανέλαβε ότι μέχρι τώρα 79 ένοικοι του απανθρακωμένου κτηρίου στο δυτικό Λονδίνο έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί ή αγνοούμενοι.

Είπε επίσης για ακόμα μία φορά ότι η επί τόπου υποστήριξη από την πολιτεία ήταν ανεπαρκής και για αυτό απολογήθηκε χθες δημοσίως στο κοινοβούλιο.

Αποκάλυψε δε ότι χθες το βράδυ επισκέφθηκε ξανά την περιοχή και συνομίλησε με οικογένειες θυμάτων και ενοίκων.

Η κ. Μέι έκανε λόγο για «μία από τις πιο αδιανόητες τραγωδίες». Σημείωσε ότι κατέστη σαφές πως το τοπικό δημοτικό συμβούλιο του Κένσινγκτον και Τσέλσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων και χαρακτήρισε «σωστή» τη σημερινή πρωινή παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της συνοικίας.

Η παραίτηση του Νίκολας Χόλγκεϊτ έγινε κατόπιν πίεσης από τον υπουργό Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σατζίντ Τζαβίντ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο παραιτηθείς.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι ένοικοι του Πύργου Γκρένφελ αγνοήθηκαν για πολύ καιρό.

Συμπλήρωσε ότι δεν μπορούν να περιμένουν πολύ καιρό για να μάθουν τι έφταιξε και γι’ αυτό η ίδια έχει ζητήσει ένα ενδιάμεσο πόρισμα της έρευνας που θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι υπεύθυνοι δε θα έχουν πού να κρυφτούν».

Η κ. Μέι διαβεβαίωσε εξάλλου ότι δε θα γίνουν μεταναστευτικοί έλεγχοι για τους ενοίκους και περιέγραψε συνοπτικά τα μέτρα ενίσχυσης τω πληγέντων.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει ότι η ακαταλληλότητα της επένδυσης που είχε τοποθετηθεί πέρυσι στο εξωτερικό του Πύργου Γκρένφελ και θεωρείται ότι ευθύνεται για τη ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς δεν είχε εντοπιστεί παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει 16 έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες που ενεργούσαν για λογαριασμό του Δήμου.

Παράλληλα, το Sky News αποκαλύπτει ότι η καύση του υλικού από το οποίο αποτελούταν η εξωτερική επένδυση προκαλεί έκλυση υδροκυανίου, ενός δηλητηριώδους αερίου ικανού στην ποσότητα που πιστεύεται ότι εκλύθηκε να προκαλέσει το θάνατο των ενοίκων.

Το βρετανικό κανάλι αποκαλύπτει ότι σε τουλάχιστον ένα νοσοκομείο οι γιατροί χορήγησαν σε τρεις τραυματίες της πυρκαγιάς αντίδοτο για το υδροκυάνιο.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο