Ρουμανία: Ανατράπηκε ο πρωθυπουργός μετά από κυβερνητική «εξέγερση»

Ψήφο μομφής στον πρωθυπουργό Σόριν Γκριντεάνου έδωσε η Βουλή της Ρουμανίας, ανατρέποντάς τον μετά από μόλις έξι μήνες στην εξουσία.

Ο κ. Γκριντεάνου ανατράπηκε με 241 ψήφους κατά και μόλις 10 υπέρ, έχοντας χάσει τη στήριξη του ίδιου του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι απέσυραν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι
κυβερνητικοί εταίροι τους, η παράταξη ALDE, κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι χρονοτριβούσε άσκοπα στην υλοποίηση του φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει υιοθετήσει το Βουκουρέστι.

Ο κ. Γκριντεάνου αντιτείνει ωστόσο πως η ανατροπή του οφείλεται στην προσπάθεια του επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λίβιου Ντραγκνέα, να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του.

Οι διερευνητικές επαφές για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού αναμένεται να αρχίσουν τη Δευτέρα, όταν ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο και στη συνέχεια να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή εντός 10 ημερών.

Ο κ. Γιοχάνις έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να δεχτεί υποψήφιο πρωθυπουργό που θα συνδέεται με υποθέσεις διαφθοράς, προϋπόθεση που αποκλείει από τον θώκο τον κ. Ντραγκνέα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εκλογικές απάτες.

Η καταδίκη Ντραγκένα άλλωστε ενδέχεται να συνδέεται με την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να ανατρέψουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό τους μόλις μισό έτος μετά την έναρξη της θητείας του.

Τοπικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σχέση Ντραγκένα - Γκριντεάνου ψυχράνθηκε στις αρχές του έτους, όταν ο πρωθυπουργός απέσυρε ρύθμιση που θα χαλάρωνε τις ποινές για υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς.

Η ρύθμιση αποσύρθηκε υπό τη σκιά των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεις από την εποχή του καθεστώτος Τσαουσέσκου στα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προειδοποιήσει το Βουκουρέστι να μην «οπισθοδρομήσει» στον αγώνα κατά της πολιτικής διαφθοράς.
Πηγή: skai.gr