Η Αυστραλία αναστέλλει τις επιχειρήσεις στη Συρία μετά τις ρωσικές απειλές

Την προσωρινή αναστολή των αεροπορικών επιχειρήσεών της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αποφάσισε η Αυστραλία, στον απόηχο της κατάρριψης συριακού μαχητικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ρωσικές απειλές που ακολούθησαν.

Χθες Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι εφεξής θα παρακολουθεί ως στόχους τα αεροσκάφη του αμερικανικού αντι-τζιχαντιστικού συνασπισμού που θα εντοπίζονται στο συριακό εναέριο χώρο δυτικά του ποταμού Ευφράτη, αν και απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα προσπαθήσει να καταρρίψει.

Παράλληλα, η Μόσχα ανέστειλε τα κανάλια επικοινωνίας με τις ΗΠΑ που είχαν συσταθεί για την αποφυγή εμπλοκών στους αιθέρες της Συρίας. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως κατέρριψε το συριακό Σουχόι για λόγους «συλλογικής άμυνας», επειδή έριχνε βόμβες κοντά στις θέσεις κούρδων ανταρτών τους οποίους στηρίζουν οι ΗΠΑ

«Ως προληπτικό μέτρο, οι επιχειρήσεις της Αυστραλιανής Δύναμης Άμυνας στη Συρία έχουν προσωρινά διακοπεί», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Καμπέρα, σημειώνοντας πως η απόφαση για επανέναρξη των πτήσεων θα ληφθεί «στην πορεία».

Η ανακοίνωση αποφεύγει να συνδέσει άμεσα την αναστολή των επιχειρήσεων με την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όμως οι αυστραλιανές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζονται κανονικά στο γειτονικό Ιράκ.

Η Αυστραλία διαθέτει έξι μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή, που βασίζονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
Πηγή: skai.gr