Λονδίνο: Στους 17 οι νεκροί από την φωτιά - τουλάχιστον 20 αγνοούμενοι

Τους 17 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά στον πύργο Grenfell του Λονδίνου, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς περισσότεροι από 20 ένοικοι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τους οικείους τους. 

Επιπλέον 17 από τους 78 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλωστε ο 24ος και τελευταίος όροφος της πολυκατοικίας δεν έχει ακόμα ελεγχθεί από τους άνδρες της πυροσβεστικής, όπως επιβεβαίωσε στα μέσα ενημέρωσης και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας. 

Αν και οι πυροσβέστες έχουν φτάσει στον τελευταίο όροφο, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα έρευνα από δωμάτιο σε δωμάτιο, καθώς κρίνεται επικίνδυνη η εξερεύνηση των χώρων πέρα από το κέντρο του κτηρίου.



Ειδικοί εκφράζουν ακόμα φόβους για την στατικότητα των πατωμάτων λόγω της πυρκαγιά που έκαιγε για ώρες στους ψηλότερους ορόφους του κτηρίου. 



Από την πολύωρη μάχη με τις φλόγες τραυματίστηκαν ελαφρώς και εννέα πυροσβέστες. 



«Υπάρχει, όπως πιστεύουμε, ακόμα άγνωστος αριθμός ανθρώπων στο κτίριο. Λόγω της σοβαρότητας της φωτιάς και της κατάστασης θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι να μπορέσουμε να ερευνήσουμε το κτίριο και να είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε όποιον έμεινε εκεί, αλλά θα το κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται σε συνεργασία με την αστυνομία. Κατά τραγικό τρόπο δεν περιμένουμε πια να βρούμε κανέναν άλλο επιζώντα. Η σοβαρότητα και η θερμοκρασία της φωτιάς σημαίνουν ότι θα ήταν ένα απόλυτο θαύμα αν έχει επιζήσει κανείς», είπε η κα Κότον.

Η φωτιά έχει πλέον κατασβεστεί πλήρως, ωστόσο υπάρχουν θύλακες καπνού σε διάφορα σημεία.



Την περιοχή επισκέφθηκε και η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που χθες το βράδυ έκανε λόγο για «αποτρόπαιη τραγωδία», υποσχόμενη πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά.

Οι ένοικοι που έχουν χάσει το σπίτι τους έχουν δεχθεί μεγάλο αριθμό δωρεών σε τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια από κατοίκους της πρωτεύουσας και άλλων βρετανικών πόλεων, σε τέτοιο βαθμό που ο τοπικός δήμος του Κένσινγκτον και Τσέλσι είπε ότι δεν έχει άλλους χώρους αποθήκευσης.




Σε διάφορους λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί για δωρεές για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την πολύνεκρη πυρκαγιά συγκεντρώθηκε συνολικά πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες εντός 24 ωρών.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - skai.gr