Κόμεϊ: Οι Ρώσοι παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ (video)

Το πορτρέτο ενός απρόβλεπτου, αναξιόπιστου προέδρου, που δεν σέβεται την αυτονομία των διωκτικών αρχών από την πολιτική εξουσία, σκιαγράφησε ο πρώην διοικητής του FBI Τζέιμς Κόουμι κατά κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου.

«Τρικυμία» στην Ουάσιγκτον από την πολύκροτη κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, σχετικά με σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

 Ο πρώην επικεφαλής του FBI κατέθεσε ότι:

 - Οι Ρώσοι παρενέβησαν στις περυσινές εκλογές των ΗΠΑ. - O Ντόναλντ Τράμπ του ζήτησε να ερευνήσει τον πρώην σύμβουλο σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, που και αυτός με τη σειρά του αναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο σχετικά με τις συζητήσεις με τον ρώσο πρέσβη (προ της ανάληψης της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ).

 - Ο Τραμπ του είχε ζητήσει «πίστη» - Ο Τράμπ δυσφήμησε τον ίδιο αλλά και το FBI όταν ισχυρίστηκε ότι η Υπηρεσία δεν είχε καλή ηγεσία. «Αυτά είναι ψέματα απλά και ξεκάθα».

- Πιστεύει ότι ενδέχεται να απολύθηκε «για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η έρευνα για τη Ρωσία».

- Δεν γνωρίζει αν ο ίδιος ο Τραμπ προσπάθησε να σταματήσει την έρευνα για εμπλοκή της ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

 - Δήλωσε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά να κρίνει κατά πόσο οι ενέργειες Τραμπ παρεμποδίζουν το έργο της δικαιοσύνης.

 Aπαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είχε ανάμιξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ή ότι υπήρξε ρωσική «εισβολή» σε αμερικανικά συστήματα.

Σχολίασε ωστόσο ότι είναι βέβαιος πως δεν υπήρξαν κρούσματα αλλοίωσης ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Κόμεϊ, η πρώτη ρωσική κυβερνοεπίθεση έγινε αντιληπτή από το FBI το καλοκαίρι του 2015, ενώ είχε ήδη διαπιστωθεί ότι είχαν διαρρεύσει πληροφορίες στα τέλη του ίδιου έτους.

Υποστήριξε επίσης ότι το FBIεπιχείρησε να ειδοποιήσει τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης σε μία προσπάθεια ναεμποδίσει νέες διαρροές. Ο Κόμεϊ αποκάλυψε πως κράτησε σημειώσεις για όλες ή τουλάχιστον σχεδόν όλες τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε με τον κ. Τραμπ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου καθώς γνώριζε, όπως είπε, ότι κάποτε ίσως χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το FBI.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν το έκανε με τις διοικήσεις Ομπάμα και Μπους του νεότερου.

 Απέφυγε όπως να απαντήσει κατά πόσον η προτροπή του προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει την έρευνα για τις επαφές του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τους Ρώσους αποτελεί παρακώλυση δικαιοσύνης, ο πρώην διευθυντής του FBI τόνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν του ζήτησε να διακόψει την έρευνα πάνω στις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

 

Πηγή: skai.gr