Αγγλία: Γνωστός για τις εξτρεμιστικές απόψεις του ο Μπατ - Nέα φωτογραφία

Γνωστός για τις εξτρεμιστικές απόψεις του σε βρετανικές αρχές και μουσουλμανική κοινότητα, ήταν ένας από τους τρομοκράτες της επίθεσης στο Λονδίνο του οποίου η φωτογραφία –μαζί με τη φωτογραφία του άλλου δράστη Ρασίντ Ρεντουάν- δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα και νέα φωτογραφία του όταν εργαζόταν για το μετρό του Λονδίνου. 

Ο λόγος για τον 27χρονο Κουράμ Σαζάντ Μπατ, πατέρα δύο παιδιών, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αμπου Ζαιτούν». Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η ριζοσπαστικοποίηση του Μπατ είχε προκαλέσει ανησυχία στο περιβάλλον του, καθώς είχε διασυνδεθεί με την απαγορευμένη ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουχατζιρούν. Ο αρχηγός της οργάνωσης, Anjem Choudary, φέρεται να είχε στρατολογήσει πάνω από 100 υπόπτους για σύνδεση με την τρομοκρατία.



Πηγές της μουσουλμανικής κοινότητας στο ανατολικό Λονδίνο που ασχολούνται με την καταπολέμηση της Αλ Μουχατζιρούν και των εξτρεμιστικών ομάδων που τη διαδέχθηκαν, δήλωσαν στον Guardian ότι η μουσουλμανική κοινότητα απαγόρευσε στον Μπατ κάθε δραστηριότητα στο τέμενος του Ανατολικού Λονδίνου μετά από ανησυχίες για τη συμπεριφορά του. Μια πηγή στο τζαμί, δήλωσε ότι αφότου προκηρύχθηκαν οι εθνικές εκλογές του 2017 ο 27χρονος διένειμε φυλλάδια προτρέποντας τους μουσουλμάνους να μην ψηφίσουν και να μη συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Το ίδιο είχε συμβεί και στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ οπότε του ζητήθηκε να μην εισέλθει στο τζαμί αφού προσπάθησε να παροτρύνει τους πιστούς να μην ψηφίσουν.


Μπατ και Ρεντουάν

Επίσης, εκδιώχθηκε και από τέμενος του Μπάρκινγκ, αφού παρά τις αντιδράσεις επέμενε να διακόπτει τον ιμάμη φωνάζοντας «μόνο ο Θεός ηγείται».

Πιστεύεται ότι και σε αυτό το τζαμί παρότρυνε τους Μουσουλμάνους προσκυνητές να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τα το Brexit. Eκείνη την εποχή, ο Μπατ υπέπεσε στην αντίληψη της βρετανικής αστυνομίας.
  
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο 27χρονος συμμετείχε πέρυσι σε ένα ντοκιμαντέρ του Channel 4 σχετικά με τους ισλαμιστές, στο οποίο μάλιστα έχει μαγνητοσκοπηθεί και συμπλοκή με την αστυνομία μετά από την επίδειξη της σημαίας του ISIS στην πλατεία Ρίτζεντ στο Λονδίνο.



Πηγή: skai.gr