Πούτιν: Το ρωσικό κράτος δεν εμπλέκεται σε κυβερνο-επιθέσεις αλλά...

Το ρωσικό κράτος ουδέποτε έχει εμπλακεί σε κυβερνο-επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών, όμως ρώσοι χάκερ που «σκέφτονται πατριωτικά» ενδεχομένως έχουν επιτεθεί σε όσους «λένε κακά πράγματα» για την πατρίδα τους, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτή είναι μία πιθανή θεωρία», είπε σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη ο ρώσος πρόεδρος, υπό τη σκιά των καταγγελιών ότι η Μόσχα, σε επίπεδο ηγεσίας επιδίωξε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συμπεράνει πως ο ίδιος ο κ. Πούτιν ζήτησε τη διενέργεια κυβερνο-επιθέσεων και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ώστε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Στη Γαλλία, το κόμμα του νεοεκλεγέντος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει πως έγινε επανειλημμένα ρωσικού χάκινγκ.

Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι οι χάκερ που στοχοθετούν πολιτικές διαδικασίες θα μπορούσαν να προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάποιοι» ενδέχεται να προσπαθούν να ρίξουν στη Ρωσία τις ευθύνες για τα δικά τους εγκλήματα.

Εκτίμησε δε ότι δεν υπάρχουν χάκερ που να μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τις προεκλογικές εκστρατείες στην Ευρώπη, την Αμερική ή την Ασία.

Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που το Βερολίνο φοβάται ότι θα γίνουν στόχος ρωσικής επιρροής, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι δεν έχει καμία προτίμηση για το ποιος θα κερδίσει.

Αναφέρθηκε στην κεντροδεξιά καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με το πρώτο της όνομα, λέγοντας πως τη γνωρίζει επί πολύ καιρό, αν και διαφωνούν σε κάποια ζητήματα. Αντίθετα, είπε ότι δεν γνωρίζει πολλά για τον Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς.
Πηγή: skai.gr