Νέα δικαστική ήττα για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Νέο δικαστικό πλήγμα για τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ομοσπονδιακό εφετείο στην πολιτεία της Βιρτζίνια επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που ανέστειλε τη δεύτερη εκδοχή του προεδρικού διατάγματος που προβλέπει τρίμηνη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για τους πολίτες έξι επί το πλείστον μουσουλμανικών χωρών.

Με πλειοψηφία 10-3, η έδρα έκρινε πως η προεδρική εντολή μπορεί να ερμηνευτεί ως απόπειρα να απαγορευτεί η είσοδος με γνώμονα τα θρησκευτικά πιστεύω του κάθε ταξιδιώτη, που θα συνιστούσε παράβαση του Συντάγματος.

Η έδρα έκρινε ακόμα ότι εάν το διάταγμα τεθεί σε ισχύ θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σε όσους υπόκεινται στους περιορισμούς του.

Ο κ. Τραμπ υποστηρίζει ότι η απαγόρευση εισόδου για πολίτες της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας, του Σουδάν και της Υεμένης αποσκοπεί στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η απόφαση του εφετείου μπορεί να οδηγήσει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, εάν η κυβέρνηση Τραμπ αποφασίσει να εφεσιβάλει και τη δευτεροβάθμια απόφαση.

Σημειώνεται πως η συνταγματικότητα του επίμαχου διατάγματος Τραμπ εξετάζεται και από δεύτερο ομοσπονδιακό εφετείο, στο Σιάτλ. Αν η δεύτερη έδρα αποφασίσει υπέρ της κυβέρνησης Τραμπ, η υπόθεση είναι σχεδόν σίγουρο πως θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Πηγή: skai.gr