Μήνυμα φιλίας από Τραμπ και Ερντογάν παρά τους κουρδικούς υφάλους

Στην αμερικανο-τουρκική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έδωσαν έμφαση ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, με τον τούρκο πρόεδρο ωστόσο να μην καταφέρνει να αποσπάσει κάποια φανερή δέσμευση από την Ουάσιγκτον για αποδυνάμωση των Κούρδων της Συρίας.

«Έχουμε σπουδαία σχέση και θα την κάνουμε ακόμα καλύτερη», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Ο τούρκος ομόλογός του χαιρέτισε τις «εξαιρετικές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον έναυσμα για μία στροφή προς ακόμα καλύτερες εποχές.

Οι θετικές δηλώσεις
των δύο ηγετών έρχονται υπό τη σκιά της απόφασης των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους κούρδους αντάρτες της Συρίας (YPG) στο πλαίσιο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκράτες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια.

Ο κ. Ερντογάν αποσαφήνισε με νόημα ότι από την τουρκική σκοπιά «δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον της περιοχής μας». Προσέθεσε αιχμηρά ότι η δράση των μαχητών του YPG «δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή» κι ότι η παροχή βοήθειας στους Κούρδους αντιβαίνει στις διεθνείς συμφωνίες για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ο κ. Τραμπ από την πλευρά του απέφυγε να εστιάσει στο κουρδικό ζήτημα. Η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται το YPG ως έναν πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά του ISIS και το διακρίνει από το PKK, το οποίο έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η Άγκυρα πάλι θεωρεί πως οι δύο οργανώσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πάντως ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν γρήγορα τις εξοπλιστικές παραγγελίες που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία.

Θέλοντας να αποφύγει μία μετωπική κόντρα με την κυβέρνηση Τραμπ, ο κ. Ερντογάν έχει έως τώρα φροντίσει να αποδώσει την ευθύνη για την παροχή όπλων στους Κούρδους σε αποφάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα και σε στελέχη της που δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί.
Πηγή: skai.gr