Κλείσιμο

Μετά τους πανηγυρισμούς έρχονται οι προκλήσεις για τον Μακρόν (upd)

Μετά τους πανηγυρισμούς στο Λούβρο ο Εμανουέλ Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει και μεγάλες προκλήσεις, καθώς είναι απίθανο να επωφεληθεί από την περίοδο χάριτος που απολάμβαναν οι προκάτοχοί του. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το πιο σημαντικό και πιο δύσκολο έργο του νεότερου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει ήδη ξεκινήσει: με ένα κίνημα με ουσιαστικά ανύπαρκτο κομματικό μηχανισμό (En Marche! - Εμπρός) ο πρόεδρος της Γαλλίας καλείται να διαμορφώσει συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν κρίνεται και ποιον θα επιλέξει ως πρωθυπουργό. Την Παρασκευή άφησε να εννοηθεί ότι έχει σκεφθεί ότι έχει υπόψη συγκεκριμένο πρόσωπο ως πρωθυπουργό σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Ο Μακρόν δεν αποκάλυψε ποιον έχει υπόψη, αλλά έκανε λόγο για «κάποιον με εμπειρία στην πολιτική, και με ικανότητες που θα οδήγησαν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι ο Μακρόν θα ορίσει την ερχόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου πρωθυπουργό τον Δήμαρχο της Χάβρης Εντουάρντο Φιλίπ από το χώρο της Γαλλικής δεξιάς που θεωρείται πολίτικο παιδί του Αλέν Ζιπέ.



Πάντως, ο δρόμος κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτος θα είναι για το νέο πρόεδρο. Με «εφόδιο» τις 11 εκατ. ψήφους που κέρδισε, η Μαρίν Λεπέν «σάλπισε» αμέσως αντεπίθεση, προαναγγέλλοντας την επανίδρυση του Εθνικού Μετώπου, ενώ μόλις λίγα λεπτά μετά την πρώτη ομιλία του Μακρόν το βράδυ της Κυριακής, ο Ζαν Λικ Μελανσόν, κάλεσε τους επτά εκατομμύρια ψηφοφόρους του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών να κινητοποιηθούν για τις βουλευτικές εκλογές. «Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να αποδείξουν ότι μετά από μια ψήφο άρνησης και φόβου, έχει έρθει η στιγμή για μια θετική επιλογή», ανέφερε. Ο Μελανσόν τερμάτισε τέταρτος στον πρώτο γύρο και αρνήθηκε να παράσχει υποστηρίξει στον Μακρόν έναντι της Λεπέν, αντίθετα με τους έτερους σημαντικούς προεδρικούς υποψηφίους.

Η υψηλή αποχή στις εκλογές της Κυριακής εκτιμάται στο 26% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και οι περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια πολίτες που έριξαν λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ποσοστό - ρεκόρ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, καταδεικνύει την έλλειψη ενθουσιασμού για το νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Ο κ. Μακρόν θα αναλάβει καθήκοντα ως 8ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας μετά την ερχόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου, οπότε και λήγει επισήμως η θητεία του κ. Ολάντ. Όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του, την ίδια ημέρα θα ορίσει και τον πρωθυπουργό του, κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα ότι πιστεύει ακόμα και σε αυτοδυναμία στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος Μακρόν και Ολάντ θα παραστούν σε εκδήλωση στην Αψίδα του Θριάμβου για την επέτειο της νίκης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας. Πρώτο ταξίδι του Μακρόν θα είναι στο Βερολίνο.

Όλοι οι κορυφαίοι σοσιαλιστές συνεργάτες του Ολαντ έσπευσαν να συνταχθούν με τον Εμμανουήλ Μακρόν με το κίνημα του οποίου θα είναι και υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές.
Πηγή: skai.gr