Συγχαρητήρια με ευρωπαϊκή διάσταση στον Μακρόν από Βερολίνο και Βρυξέλλες

Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, με ξεκάθαρα μηνύματα υπέρ της Ευρώπης στέλνουν κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν. Η νίκη σας είναι μία νίκη για μία Ευρώπη δυνατή και ενωμένη και για την γερμανο-γαλλική φιλία», διαμήνυσε μέσω Twitter o εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, στους Γάλλους που επέλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα και είπαν «όχι» στην τυρρανία των ψεύτικων ειδήσεων», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο ίδιο, φιλοευρωπαϊκό μήκος κύματος και το σχόλιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαι ευτυχισμένος που οι Γάλλοι επέλεξαν ένα ευρωπαϊκό μέλλον», έγραψε στο Twitter. «Μαζί για μία Ευρώπη πιο δυνατή και πιο δίκαιη».

Συγχαρητήρια έστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, σημειώνοντας πως έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη Γαλλία ότι θα παραμείνει στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Ο απερχόμενος γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε γραπτή δήλωσή του, σημείωσε πως το εύρος της νίκης Μακρόν καταδεικνύει ότι «μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία πολιτών» συγκεντρώθηκε γύρω από «τις αξίες της [Γαλλικής] Δημοκρατίας» και τη σύνδεση αυτής της πλειοψηφίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχαρητήρια στον κ. Μακρόν έδωσε και ο ηγέτης των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου κάλεσε τον νέο γ γάλλο πρόεδρο να οικοδομήσουν «μαζί μία Ευρώπη πιο δυνατή».
Πηγή: skai.gr