Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας έγινε ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ο κ. Μακρόν κερδίζει το 66,10% (λαμβάνοντας 20.753.798 ψήφους). Η αντίπαλός του Μαρίν Λε Πεν αποσπά το 33,90% (με 10.644.118 ψήφους), σαφώς κάτω από το φράγμα του σαράντα τοις εκατό που επιδίωκε.

Η αποχή διαμορφώνεται στο 25,44%, ένδειξη πως οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το ποσοστό των λευκών και των άκυρων, που ρίχτηκαν ως πράξη διαμαρτυρίας, με δεδομένο ότι δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Σχεδόν το 11,5% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί είναι λευκά ή άκυρα, ήτοι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Νικητές και ηττημένοι

Η κ. Λε Πεν αναγνώρισε την ήττα της σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα. Ξεκαθάρισε όμως πως το «ιστορικό και μαζικό αποτέλεσμα» προαγάγει το Εθνικό Μέτωπο σε πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης και διαμήνυσε πως θα δώσει σκληρή μάχη στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, μολονότι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δεν πέτυχε τα ποσοστά που θα ήλπιζε, η ακροδεξιά κατάφερε περίπου να διπλασιάσει το 17,8% που είχε λάβει ο πατέρας Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2002.

Έστω κι έτσι πάντως, η νίκη Μακρόν συνιστά μία ακόμα ήττα του λαϊκισμού που πέρυσι οδήγησε στην επικράτηση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου πρότεινε έξοδο από το ευρώ και πιθανώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν οι Βρυξέλλες δέχονταν την απεμπλοκή της Γαλλίας κοινοτικές δαπάνες και την επαναφορά των εθνικών συνόρων. Ήταν επίσης υπέρμαχος του οικονομικού εθνικισμού, προκρίνοντας φόρους σε εισαγωγές και ελαχιστοποίηση των μεταναστευτικών εισροών, με το επιχείρημα ότι έτσι θα προστατευθούν οι γάλλοι εργαζόμενοι.

Στον αντίποδα, ο κ. Μακρόν είναι θερμός υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτιμά ότι η Γαλλία μπορεί να κερδίσει από την παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπόριο χωρίς να εγείρει προστατευτικά φράγματα.

Η νίκη του 39χρονου φιλοευρωπαίου κεντρώου προκάλεσε χαρά στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισημαίνουν πως η ψήφος των γάλλων πολιτών αντανακλά την επιλογή τους για ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε πως το αποτέλεσμα των εκλογών καταδεικνύει τη συσπείρωση «πολύ μεγάλης πλειοψηφίας» πολιτών γύρω από τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας. Συγχαρητήρια στον νικητή έδωσε και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αν και από πλευράς πολιτικών είναι πιο κοντά στην κ. Λε Πεν.

Αρχίζει από σήμερα ο αγώνας για τη Βουλή

Χρησιμοποιώντας ως λαβή την αποχή, η κ. Λε Πεν άρχισε από σήμερα την εκστρατεία της για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που έρχονται τον επόμενο μήνα, στις 11 και στις 18 Ιουνίου, όπου οι γάλλοι θα κληθούν να εκλέξουν τα 577 μέλη της κάτω Βουλής.

Ο νέος πρόεδρος θα χρειάζεται ικανό αριθμό εδρών στη Βουλή για να προωθήσει το νομοθετικό του πρόγραμμα. Το σχετικά νεότευκτο κόμμα «Εμπρός!» του κ. Μακρόν δεν διαθέτει ακόμα τον εκλογικό μηχανισμό ούτε την απήχηση που μπορεί να του εγγυηθεί αξιοπρεπή αριθμό εδρών, ενώ το Εθνικό Μέτωπο της κ. Λε Πεν διαθέτει σήμερα μόλις δύο βουλευτές.

Ο κ. Μακρόν θα αναλάβει καθήκοντα ως αρχηγός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου, όταν και λήξει επισήμως η θητεία του κ. Ολάντ.

Όπως ανακοίνωσε το επιτελείο του, την ίδια ημέρα θα ορίσει και τον πρωθυπουργό του, κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως μήνυμα ότι πιστεύει ακόμα και σε αυτοδυναμία στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr