Γερμανία: Δε θα επιτρέψουμε τουρκικές ψήφους για τη θανατική ποινή

Η Γερμανία δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Τούρκους κατοίκους της να ψηφίσουν στο έδαφός της για τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής στην πατρίδα τους, διαμήνυσε σήμερα η γερμανική καγκελαρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να θέσει σε δημοψήφισμα το ενδεχόμενο επαναφοράς της εσχάτης των ποινών, η οποία καταργήθηκε το 2004, λίγους μήνες πριν αρχίσουν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι πολιτικά αδιανόητο να συμφωνήσουμε σε μία ψηφοφορία πάνω σε ένα θέμα που είναι αντίθετο στο Σύνταγμά μας και στις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τόνισε πως η Γερμανία έχει δικαίωμα να απαγορεύσει σε πρεσβείες και προξενεία που φιλοξενούνται στο έδαφός της από το να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια τούρκοι πολίτες που κατοικούν στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται στην πατρίδα τους. Περίπου οι μισοί εξ αυτών έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, το οποίο κέρδισε ο κ. Ερντογάν.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα ισοδυναμούσε με τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί απότομα το τελευταίο έτος.
Πηγή: skai.gr