Τις διαπραγματευτικές οδηγίες της ΕΕ ενόψει Brexit παρουσίασε ο Μπαρνιέ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε τις οδηγίες που έχει λάβει ενόψει των συνομιλιών με τους Βρετανούς, περιοριζόμενος στην «πρώτη φάση» των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη συμφωνία επί των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και των Βρετανών κατοίκων της ΕΕ, επί του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο για την έξοδο και επί των συνόρων στην Ιρλανδία.

Ο κ. Μπαρνιέ επανέλαβε ότι στη Βρετανία υπάρχει η «ψευδαίσθηση» ότι δε θα υπάρχει σημαντική επίπτωση από το Brexit ή ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν γρήγορα. Η νομική ακρίβεια που απαιτείται θα πάρει χρόνο, είπε ο Γάλλος πολιτικός.

Όπως ανέλυσε, πέρα από το δικαίωμα διαμονής στη Βρετανία οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να λάβουν εγγυήσεις μεταξύ άλλων για το δικαίωμα εργασίας, για την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην ιατρική περίθαλψη και για την αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να προστατευθούν με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Είπε επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί με μία εφ’ άπαξ πληρωμή όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της ΕΕ. «Δεν πρόκειται για τιμωρία», σημείωσε ο κ. Μπαρνιέ, εξηγώντας ότι Βρετανία και ΕΕ έχουν αναλάβει αμοιβαίες δεσμεύσεις χρηματοδότησης.

Είπε ότι αρχική επιδίωξη είναι μία συμφωνία επί της μεθοδολογίας υπολογισμού αυτών των υποχρεώσεων. Απέφυγε να δώσει ένα συγκεκριμένο ποσό ως υπολογισμό της Κομισιόν, παρά τις σημερινές αναφορές περί 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επανέλαβε δε εμμέσως ότι η συμφωνία επί της πληρωμής είναι όρος για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

Τόνισε, εξάλλου, την ανάγκη συμφωνίας επί ενός μηχανισμού επίλυσης διαφορών, δηλαδή, όπως σημείωσε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σύνορα στην Ιρλανδία είπε ότι θα δώσει μεγάλη έμφαση και ότι θα επισκεφθεί το νησί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις», παρατήρησε ο Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι απαιτείται ψυχραιμία.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο της Βρετανίας μετά από δέκα μήνες αβεβαιότητας και ότι είναι έτοιμη να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις όταν θα είναι έτοιμη και η Βρετανία, μετά από τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα», είπε.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο