Ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ζητά η τουρκική αντιπολίτευση

Την κύρωση του αποτελέσματος του ιστορικού δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την προειδοποίηση του προέδρου Ερντογάν προς τους αντιπάλους του να μην προσπαθήσουν καν καταγγείλουν νοθεία.

Σύμφωνα με το Associated Press και το Reuters, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μπουλέντ Τεζκάν τόνισε ότι η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από σειρά παρατυπιών που ευνόησαν το «Ναι».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο κ. Τεζκάν υποστήριξε ότι για τουλάχιστον την πρώτη μιάμιση ώρα η καταμέτρηση των ψήφων γινόταν κρυφά, χωρίς να επιτρέπεται σε παρατηρητές να εποπτεύσουν τη διαδικασία.

Επιτέθηκε εκ νέου στην απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να προσμετρήσει και μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια, καταγγέλλοντας δε ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη σε μία φάση που υπήρχε η αίσθηση ότι το «Όχι» προηγούνταν.

Μάλιστα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προτίθεται να προσφύγει έως και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ώστε να προσβάλλουν το αποτέλεσμα.

Σκληρή κριτική για την καταμέτρηση των ασφράγιστων ψηφοδελτίων άσκησε και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» και σημειώνοντας ότι η απόφαση της εκλογική Αρχής ήταν αρκετά σημαντική ώστε να έχει αλλάξει το αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε ότι περίπου 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από την αποδοχή των ασφράγιστων ψηφοδελτίων. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε εκλογικά δεδομένα που έχει παρουσιάσει η Εκλογική Επιτροπή και στοιχεία που έχει μπορέσει να συγκεντρώσει το κόμμα από εκατοντάδες εκλογικά τμήματα.

Νωρίτερα πάντως, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν απέρριψε τις καταγγελίες σχετικά με τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, υποστηρίζοντας ότι είναι έγκυρα κι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξαν παρατυπίες στη διαχείρισή τους.

Σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται δεκτά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια και ότι δεν γνωρίζει καν τον αριθμό των επίμαχων ψήφων.

Η πλευρά του «Ναι» επικράτησε οριακά στο δημοψήφισμα, με 51,4% και προβάδισμα 1,38 εκατομμυρίων ψήφων, σύμφωνα με τα έως τώρα ανεπίσημα αποτελέσματα. Ο κ. Γκιουβέν έχει πει πως τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα εκδοθούν εντός των επόμενων 12 ημερών, λόγω των καταγγελιών για παρατυπίες.

Εντός της Δευτέρας αναμένεται να εκδοθεί τουλάχιστον η προκαταρκτική έκθεση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έκθεση την οποία ανακοίνωσε πως προσμένει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: skai.gr