Τουρκία: Η Εκλογική Επιτροπή απορρίπτει καταγγελίες για ασφράγιστες ψήφους

Τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια που έγιναν δεκτά στο τουρκικό δημοψήφισμα είναι έγκυρα, δήλωσε πριν λίγη ώρα ο επικεφαλής της εθνικής εφορευτικής επιτροπής, Σαντί Γκιουβέν, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και ο σταθμός CNN Turk.

Τόνισε μάλιστα πως υπάρχει προηγούμενο για την αποδοχή ασφράγιστων ψηφοδελτίων, καθώς πρόκειται για πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.

Ο κ. Γκιουβέν σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πόσα ασφράγιστα ψηφοδέλτια έγιναν δεκτά.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, κατήγγειλε ότι η απόφαση να γίνουν δεκτά τα επίμαχα ψηφοδέλτια άλλαξε τους κανόνες στη μέση του δημοψηφίσματος, και προτίθεται να ζητήσει ανακαταμέτρηση εκατομμυρίων ψήφων.

«Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αμφισβητούμενο με την απόφασή της να δεχθεί ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν ήταν σφραγισμένα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πάντως, ο κ. Γκιουβέν αντέτεινε ότι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ήταν παρόντες στα περισσότερα εκλογικά κέντρα και προσυπέγραψαν τις αποφάσεις.

Ανακαταμέτρηση έχει ζητήσει και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα έλαβε χώρα ενώ οι δύο πρόεδροί του και διάφοροι βουλευτές του βρίσκονται στη φυλακή.

Σημειώνεται πως στην επινίκια ομιλία του ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε αιχμηρά τους αντιπάλους του να μην επιδιώξουν καν την ανακαταμέτρηση ψήφων. «Μην προσπαθήσετε, δεν θα τα καταφέρετε», είπε.

Εντός της Δευτέρας αναμένεται να εκδοθεί τουλάχιστον η προκαταρκτική έκθεση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Πηγή: skai.gr