Δύο βασικούς υπόπτους κυνηγούν οι Ρώσοι για την έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη

Σε δύο κύριους υπόπτους εστιάζουν αυτή τη στιγμή την προσοχή της οι ρωσικές Αρχές μετά την έκρηξη στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Interfax.

Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, που πιστεύεται ότι ήταν κρυμμένος σε χαρτοφύλακα, εξερράγη μέσα σε συρμό που κινούνταν ανάμεσα στους κεντρικούς σταθμούς της πλατείας Σενάια και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

Λίγη ώρα αργότερα, εντοπίστηκε δεύτερη αυτοσχέδια βόμβα μέσα στο σταθμό του Μετρό στην πλατεία Βοστάνια. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε. Αμφότερες οι βόμβες περιείχαν αιχμηρά και μεταλλικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης
, οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους φωτογραφίες του φερόμενου ως ενορχηστρωτή της επίθεσης, ο οποίος «πιάστηκε» από κάμερες ασφαλείας. Πρόκειται για μεσήλικα άνδρα, γενειοφόρο, που φορά μαύρο παλτό.

Οι εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν πως αρχίζουν έρευνα με βάση κατηγορίες για τρομοκρατία, όμως προτίθενται να εξετάσουν κι άλλα ενδεχόμενα. Νωρίτερα, πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Στο παρελθόν η Ρωσία έχει στοχοποιηθεί από ομάδες τσετσένων αυτονομιστών και ισλαμιστές. Το Ισλαμικό Κράτος έχει παρακινήσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.

Σε περίπου 40 ανέρχονται οι τραυματίες, με έξι εξ αυτών να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό εκκενώθηκε από επιβάτες και όλοι οι σταθμοί έκλεισαν για ώρες για λόγους ασφαλείας. Το δίκτυο παραδόθηκε εκ νέου στο επιβατικό κοινό το βράδυ της Δευτέρας. Στην πόλη, δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη.

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο Μετρό, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της Μόσχας διέταξαν οι δημοτικές Αρχές.

«Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Το ΥΠΕΞ σημειώνει πως το ελληνικό γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις», χωρίς να κάνει αναφορά σε ομογενείς τραυματίες ή νεκρούς.

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τα συλλυπητήρια της και την υποστήριξή της στον ρωσικό λαό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν το ελληνικό προξενείο στον αριθμό 007812 3343586 και για έκτακτη ανάγκη στο 0079117972561.
Πηγή: skai.gr