Ερντογάν: Νέο δημοψήφισμα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της ΕΕ προέβη το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Στις 16 Απριλίου πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τυχόν «ναι» από τους πολίτες να δίνει υπερεξουσίες στον τούρκο πρόεδρο.

«Αυτή την ώρα
διεξαγάγουμε ένα δημοψήφισμα και μετά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, καθ θα σεβαστούμε όποια απόφαση πάρει ο λαός μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ομιλία του σε φόρουμ στην Αττάλεια.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το 2005, αλλά η διαδικασία είναι πολύ αργή, καθώς το Κυπριακό παραμένει σε εκκρεμότητα, υπάρχουν ενστάσεις για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλα ζητήματα. Ειδικά τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο, τη Χάγη και τις Βρυξέλλες έχουν χειροτερέψει, καθώς Γερμανία και Ολλανδία απαγόρευσαν ομιλίες τούρκων κυβερνητικών στελεχών για τη συνταγματική μεταρρύθμιση σε Τούρκους μετανάστες. 

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι κάλεσε τον Ελβετό επιτετραμμένο στην Άγκυρα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, καταγγέλλοντας ότι οι διαδηλωτές υποστηρίζουν την τρομοκρατία, καθώς μεταξύ άλλων κρατούσαν ένα πανό με συνθήματα υπέρ της δολοφονίας του τούρκου προέδρου. Η Άγκυρα κάλεσε τις ελβετικές αρχές να προχωρήσουν σε ποινική έρευνα για τη διαδήλωση.

Πηγή: skai.gr