Η Νορβηγία «έδωσε άσυλο σε τούρκους στρατιωτικούς»

Δεκτές έγιναν στη Νορβηγία οι αιτήσεις για άσυλο που είχαν καταθέσει τέσσερις τούρκοι στρατιωτικοί κι ένας στρατιωτικός ακόλουθος, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πέντε αιτούντες κατέθεσαν τα αιτήματα για άσυλο αφού ανακλήθηκαν στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Είχαν εκφράσει στις νορβηγικές Αρχές το φόβο ότι θα συλληφθούν και θα διωχθούν μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Οι πέντε Τούρκοι έλαβαν άδειες διαμονής και εργασίας
, ενώ άσυλο παραχωρήθηκε και στις οικογένειές τους.

Η Άγκυρα αποδίδει το πραξικόπημα στον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν και στους υποστηρικτές του, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Οι πέντε αιτούντες είχαν αρνηθεί οιαδήποτε σύνδεση με το δίκτυο Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η απόφαση του Όσλο μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για τη μεταχείριση ανάλογων αιτήσεων για άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεκάδες τούρκοι αξιωματικού που εργάζονται στο NATO έχουν ζητήσει προστασία στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα αρνήθηκε να εκδώσει στη γείτονα χώρα οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που είχαν καταφύγει με ελικόπτερο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα.

Νορβηγία και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του NATO.

Η παραχώρηση ασύλου στους τούρκους στρατιωτικούς από το Όσλο ενδέχεται να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις διμερείς σχέσεις να έχουν φτάσει στο ναδίρ των τελευταίων ετών.
Πηγή: skai.gr