Οριακό προβάδισμα Μακρόν στον πρώτο γύρο λίγο πριν το πρώτο ντιμπέιτ

Οριακό προβάδισμα μισής μονάδας απολαμβάνει ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στον πρώτο γύρο τον προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τη νεότερη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στους πέντε επικρατέστερους υποψήφιους.

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στις γαλλικές εκλογές ΕΔΩ

Ο κ. Μακρόν, που συνδυάζει στοιχεία
της κοινωνικής αριστεράς και της φιλελεύθερης δεξιάς, αποσπά το 25,5% της λαϊκής ψήφου, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Elabe. Η κ. Λε Πεν αντίθετα αποδυναμώνεται κατά μία μονάδα και πέφτε στην δεύτερη θέση, με ποσοστό 25%.

Τρίτος, σαφώς πίσω σε σχέση με τα δύο φαβορί, βρίσκεται ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν, που ποσοστό 17,5%, μιάμιση μονάδα χειρότερα συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Elabe.

Την πεντάδα συμπληρώνουν οι δύο υποψήφιοι της αριστεράς, ο Σοσιαλισής Μπενουά Αμόν και ο εκπρόσωπος της κομμουνιστικής αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, με 13,5% και 13% αντίστοιχα.

Ο κ. Μελανσόν όμως έχει κατορθώσει να κερδίσει μία μονάδα και με δεδομένο ότι ο κ. Αμόν μένει στάσιμος η διαφορά μεταξύ τους έχει συρρικνωθεί στο 0,5%.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα λάβει χώρα στις 23 Απριλίου, λιγότερο από πέντε εβδομάδες από σήμερα. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα προκριθούν στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο, που θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου.
Πηγή: skai.gr