Γιούνκερ: Η θανατική καταδίκη θα κλείσει την ευρωπαϊκή πόρτα στην Τουρκία

Ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην κυριακάτικη Bild. «Πρόκειται για κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε.

Η Τουρκία είχε προχωρήσει στην κατάργηση της εσχάτης των ποινών, το 2004, στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ.

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανιζόταν βέβαιος πως το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής καταδίκης μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Για την επικύρωση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, απαιτείται η υπογραφή του Ερντογάν που, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, δεν θα διστάσει να βάλει.

«Δε μας ενδιαφέρει τι θα πει ο Χανς ή ο Ζορζ [σ.σ ευρωπαϊκά ονόματα που παραπέμπουν στους πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών] (…) Τι θα πει ο λαός μου; Τι θα πει ο νόμος; Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει», πρόσθετε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής δηλώνει αντίθετος με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ακόμη κι αν παραμένουν στάσιμες τα τελευταία χρόνια. «Είναι λάθος αυτή η συζήτηση», σχολιάζει στην Bild, τονίζοντας πως τυχόν αποτυχία δεν θα οφείλεται στην στάση των Ευρωπαίων αλλά στην «έλλειψη διάθεσης» των Τούρκων να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο Γιούνκερ δεν θεωρεί πως η Άγκυρα προτίθεται, στα αλήθεια, να υλοποιήσει τις απειλές της για συρροή 15.000 προσφύγων προς την Ευρώπη. «Η Τουρκία δε θα καταγγείλει τη συμφωνία, ακόμη κι αν ο Ερντογάν μου έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι θέλει να το κάνει (...) δεν έχουν κανένα συμφέρον να αφήσουν τις συμμορίες διακινητών να ανακτήσουν τον έλεγχο», τονίζει ο Γιούνκερ.

Σκληρότερη στάση από τον Γκάμπριελ


Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημειώνει σε συνέντευξή του στο Der Spiegel πως «είμαστε πιο μακριά παρά ποτέ, από την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Αντί της πλήρους ένταξης, ο Γκάμπριελ τάσσεται υπέρ ενός μοντέλου ενισχυμένης εταιρικής σχέσης, παρόμοιου με εκείνη που θα επιδιωχθεί και για τη Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας