Τραμπ: Η Κίνα δε μας βοηθά ιδιαίτερα με την «πυρηνική στάση» της Β. Κορέας

Το Πεκίνο έχει κάνει «πολύ λίγα για να βοηθήσει» τις ΗΠΑ, ώστε να περιοριστούν οι πυρηνικές βλέψεις της Βόρειας Κορέας, εκτίμησε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας, επί της ουσίας, την Κίνα για στρατηγική απραξία, λίγες ώρες μετά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ότι δεν αποκλείεται ακόμη και «η στρατιωτική επιλογή», εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Η Πιονγιάνγκ «συμπεριφέρεται πολύ άσχημα» (...) “Παίζουν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες χρόνια τώρα και η Κίνα έχει βοηθήσει ελάχιστα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Τραμπ.

Με δεδομένο ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας, οι σχέσεις Πεκίνου-ΗΠΑ διάγουν μία περίοδο κρίσης, μετά και την επίσπευση των διεργασιών, για την εγκατάσταση μίας αμερικανικής, αντιπυραυλικής ομπρέλας στη Νότια Κορεά, σε απάντηση των αλλεπάλληλων βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα. Μάλιστα οι πιο πρόσφατες από αυτές τις ασκήσεις, είχαν σαν «θεωρητικό στόχο», τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Το Πεκίνο ωστόσο, έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, προειδοποιώντας πως τέτοιες κινήσεις διαταράσσουν την στρατηγική ισορροπία ασφαλείας στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη Νότια Κορέα, συμμετέχοντας σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των δύο χωρών. Στη δύναμη αυτή, αναμένεται να προστεθούν, σύντομα, ακόμα 3.000 άνδρες.

Περιοδεύοντας στην Ασία, ο Τίλερσον έχει διαμηνύσει πως η περίοδος της «στρατηγικής υπομονής», έχει τελειώσει, τονίζοντας πως η αμερικανική διπλωματία σκοπεύει να διερευνήσει ένα «νέο φάσμα μέτρων ασφαλείας και οικονομικών στρατηγικών», για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», λέει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις Τραμπ, έρχονται μόλις μία ημέρα πριν την άφιξη του Τίλερσον στην Κίνα, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βόρειας Κορέας. Ο Τίλερσον θα συναντηθεί με τον ίδιο τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, εν μέσω των κατηγοριών του Πεκίνου, ότι οι πρακτικές των ΗΠΑ εντείνουν, αντί να αποκλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή. 
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας