Ρούτε: Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θέλει να επηρεάσει τις ολλανδικές εκλογές

Στην εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν επιχειρεί να επηρεάσει τις ολλανδικές εκλογές της Τετάρτης προχώρησε τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο Ρότερνταμ, «δεν πιστεύω πως θέλουν να επέμβουν… Δεν πιστεύω πως σκοπός τους ήταν να επηρεάσουν τις εκλογές».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει «σοβαρή πιθανότητα» να κερδίσει τις εκλογές της Τετάρτης ο εθνικιστής Γερτ Βίλντερς.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στις 16 Μαρτίου να ξυπνήσουμε σε αυτή τη χώρα και ο Γκερτ Βίλντερς να είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος και αυτό θα εκπέμψει ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο Ρούτε.

Απεύθυνε δε μια έκκληση στους Ολλανδούς εκλογείς που προκάλεσε αίσθηση: «Σταματήστε το λάθος λαϊκισμό στις κάλπες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ναζισμού λέγοντας ότι το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν. 

«Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση: Ασχοληθείτε με τη διακυβέρνηση της χώρας σας, και μη διχάζετε τους πολίτες σας στο εξωτερικό» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος προς την Άγκυρα. 

Στήριξη στην Ολλανδία
 σχετικά με την αντιπαράθεσή της με την Τουρκία προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία «θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις» σε βάρος της Ολλανδίας, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας στην Άγκυρα και του παρέδωσε δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας, που αφορούν την αντιμετώπιση των δύο υπουργών και την κακομεταχείριση τούρκων πολιτών στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν. 

Η Χάγη από την πλευρά της εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση, τους πολίτες της να που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις πολυσύχναστες τοποθεσίες.
Πηγή: skai.gr