H ΕΕ στηρίζει την Ολλανδία στην κόντρα με την Τουρκία

Στήριξη στην Ολλανδία σχετικά με την αντιπαράθεσή της με την Τουρκία προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε δύο τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο επίτροπος αρμόδιος για διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σημειώνουν ότι οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση πολιτικών συγκεντρώσεων στο έδαφος ενός κράτους-μέλους αφορούν αμιγώς την εν λόγω χώρα – ουσιαστικά δικαιολογώντας τη στάση της Χάγης.

Μάλιστα, οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στην Τουρκία και καλούν την Άγκυρα να αποφύγει «υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες» που μπορεί να «επιδεινώσουν περαιτέρω» την κατάσταση.

Ο κ. Χαν και η κ. Μογκερίνι αναφέρουν ότι αυτό που προέχει είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία και επισημαίνουν την ανάγκη για «ανοιχτές και απευθείας» διμερείς επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο έντονος διάλογος βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, όπως άλλωστε και ο αμοιβαίος σεβασμός», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, στην οποία ανήκουν τόσο η Τουρκία όσο και η Ολλανδία.

«Θα ενθάρρυνα όλους τους Συμμάχους να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό, να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν μια μετρημένη προσέγγιση προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και στελέχη της κυβέρνησής του έχουν ζητήσει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει επιδώσει δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Η Τουρκία «θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις» σε βάρος της Ολλανδίας, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Χάγη από την πλευρά της προειδοποιεί, με ταξιδιωτική σύσταση, τους πολίτες της να που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις πολυσύχναστες τοποθεσίες. 

Το ολλανδικό ΥΠΕΞ σημειώνει τις «διπλωματικές εντάσεις» που υπάρχουν στη σχέση με την Τουρκία, και καλεί τους ολλανδούς πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια.

Πυρά Ε.Ε. και για τη συνταγματική αναθεώρηση

Χαν και Μογκερίνι, που είναι αρμόδιοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα υποψήφια μέλη, εκφράζουν προβληματισμό και για τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης που δίνουν ευρείες εκτελεστικές αρμοδιότητες στον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επισημαίνουν ότι η έως τώρα εξέταση των αλλαγών από την αρμόδια Επιτροπή της Βενετίας έχει εγείρει «σοβαρές ανησυχίες» για «υπερβολική συγκέντρωση» εξουσιών στον προεδρικό θώκο, με «σοβαρή επίδραση» στις πολιτικές ισορροπίες και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρουν, με γνώμονα τις υποχρεώσεις που έχει η Άγκυρα ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr