Γαλλία: Έντονες αντιδράσεις για την παρουσία Τσαβούσογλου στο Μετς

Αντιδράσεις στη Γαλλία που κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης Ολάντ, να επιτρέψει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μιλήσει σε Τούρκους ψηφοφόρους σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Μετς, στην εκστρατεία υπέρ του «ναι» στη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου. 

Η Γαλλία δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που έβαλαν «φρένο» σε Τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν ανάλογες συγκεντρώσεις στο έδαφός τους. Η Ολλανδία δεν επέτρεψε την προσγείωση του αεροσκάφους του Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, κίνηση που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας και του Ερντογάν, ο οποίος την αποκάλεσε μεταξύ άλλων «πρωτεύουσα του φασισμού».

«Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Οχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε τον πρόεδρο Ολάντ ότι προκάλεσε ρήγμα «κατά τρόπο κατάφωρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αφού παρόμοιες τουρκικές συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία.

«Μία κοινή θέση θα έπρεπε να υπερισχύσει στη διαχείριση των τουρκικών αιτημάτων. Η γαλλική κυβέρνηση όφειλε να εμποδίσει τη διεξαγωγή αυτής της συγκέντρωσης», πρόσθεσε.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις διαδηλώσεις. «Η χώρα μας δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, των συμμάχων μας, των αξιών μας», παρατήρησε.

Από τη πλευρά της η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν - Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την «ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν είπε ότι «ο ρόλος της Γαλλίας δεν είναι να απαγορεύει εκ προοιμίου μία συζήτηση παρά τις διαφωνίες με τον Ερντογάν». Πρόσθεσε ότι «πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στη λογική», καθώς «όταν η Γερμανία ή η Ολλανδία αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την οργάνωση συζήτησης, η σύγκριση με τους ναζί κάθε άλλο παρά είναι δικαιολογημένη».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τη Γαλλία που επέτρεψε την επίσκεψή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Μετς και τη συνεχάρη που «δεν έπεσε στην παγίδα».
Πηγή: skai.gr