Ουδέν σχόλιο απαντά το υπ. Δικαιοσύνης για τυχόν έρευνα σε βάρος του Τραμπ

Μάχη για να προστατεύσουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από τα απόνερα των ερευνών πάνω σε τυχόν ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική περίοδο δίνουν στελέχη της κυβέρνησής του, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ των «New York Times».

Ερωτηθείς από την εφημερίδα εάν υπάρχει έρευνα σε βάρος του ίδιου του κ. Τραμπ, αξιωματούχος του υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε απλώς «ουδέν σχόλιο», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος ουσιαστικά έβαλε τον εαυτό του στο κάδρο των υποψιών με τις καταγγελίες ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε διατάξει την παρακολούθηση τηλεφώνων του.

Παρακολουθήσεις αμερικανών πολιτών
, ειδικά υποψηφίων για ανώτερο πολιτικό αξίωμα, μπορούν ζητηθούν μόνο στο πλαίσιο ανεξάρτητης έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης – όχι από τον πρόεδρο – και με άδεια ειδικού μυστικού δικαστηρίου FISA. Τα δικαστήρια FISA ιδρύθηκαν μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και χειρίζονται υποθέσεις όπου ενδέχεται να εμπλέκονται ξένες μυστικές υπηρεσίες ή δυνάμεις.

Αν λοιπόν ο ισχυρισμός Τραμπ ότι παρακολουθούσαν τα γραφεία και την κατοικία του στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη αληθεύει, θα σημαίνει ότι υπήρχαν βάσιμες εισαγγελικές υποψίες σε βάρος του, που πέρασαν από δικαστικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους NYT, οι «κυβιστήσεις» της κυβέρνησης Τραμπ άρχισαν την Τετάρτη, όταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε έρευνα όσον αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, η πηγή της εφημερίδας είπε ότι ο κ. Σπάισερ δεν είχε χρησιμοποιήσει πληροφορίες του υπουργείου για να προβεί στο σχόλιό του. Όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει την τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει εάν ο πρόεδρος Τραμπ είναι στόχος οποιαδήποτε έρευνας. «Δεν έχω γνώση» τέτοιας έρευνας, διευκρίνισε, αν και αρνήθηκε ότι η αρχική του δήλωση ήταν ουσιαστικά διαφορετική από τη δεύτερη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγεται οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με ρωσικές προεκλογικές παρεμβάσεις. Έχει όμως απομακρυνθεί από την επίβλεψη τυχόν ερευνών, λόγω δύο επαφών που είχε προεκλογικά με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, τις οποίες δεν αποκάλυψε στη Γερουσία.

Έρευνες διεξάγονται ωστόσο από αρμόδιες επιτροπές και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, όπου ο κ. Τραμπ έχει ζητήσει να περιληφθούν και οι καταγγελίες του ότι τον παρακολουθούσαν πριν τις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος δεν έχει δώσει καμία απόδειξη  για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του.
Πηγή: skai.gr