Το NATO λέει «όχι» στα σχέδια του Κοσόβου για επαγγελματικό στρατό

Τις έντονες ενστάσεις του για τα σχέδια του Κοσόβου να συγκροτήσει επαγγελματικό στρατό χωρίς τη στήριξη της σερβικής μειονότητας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την επικοινωνία που είχε με την ηγεσία κοσοβάρικης κυβέρνησης.

«Κατέστησα σαφές ότι τέτοια μονομερή βήματα δεν βοηθούν», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας πως ζήτησε από τον κοσοβάρο πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά να διατηρήσουν «στενές επαφές» με τη Σερβία.

Το Κόσοβο είναι πρώην επαρχία της Σερβίας όμως το 2008 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, μετά από πολυετείς διενέξεις για εθνοτικούς και εδαφικούς λόγους. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του. Τη γραμμή μη αναγνώρισης ακολουθεί και η Ρωσία.

Επί του παρόντος, η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF) έχει πρωτίστως ειρηνευτικά καθήκοντα και στελεχώνεται από εθελοντές. Τυχόν μετατροπή σε επαγγελματικό στρατό απαιτεί κανονικά συνταγματική αναθεώρηση με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, όπου εκπροσωπείται και η σερβική μειονότητα.

Η πρόταση του προέδρου Θάτσι όμως δεν προβλέπει συνταγματική αλλαγή και ουσιαστικά παρακάμπτει τη Βουλή και τη σερβική κοινότητα.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Πρίστινα έχει το δικαίωμα να επιμείνει στα σχέδιά της, όμως προειδοποίησε ότι τέτοια κίνηση θα οδηγούσε το NATΟ σε αναθεώρηση του «επιπέδου δέσμευσής» στην ανάπτυξη των δυνάμεων της χώρας.

Η κόντρα ανάμεσα σε Πρίστινα και Βελιγράδι έχει φτάσει κατά διαστήματα στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης.
Πηγή: skai.gr